Z další trati bude cyklostezka, tentokrát na severu Moravy

Nový Jičín/Hostašovice - Další bývalá železniční trať se změní na cyklostezku. Na severu Moravy mizí poslední stopy po lokálce z Nového Jičína do Hostašovic, kterou před třemi lety zničily povodně. Oprava tratě byla příliš drahá, a tak se zrušila. Po celé České republice už takto vznikly desítky kilometrů nových cyklostezek.

Koncem června 2009 prakticky smetla 120 let starou lokálku z Hostašovic do Nového Jičína blesková povodeň. Kraj pak odmítl ztrátový provoz dotovat a stát se místo opravy rozhodl trať úplně zrušit. Dnes, po třech letech, dělníci odstraňují poslední zarostlé koleje. Nebudou ale jen demontovat, ale také opravovat a čistit například mostky nebo příkopy. Trasa železnice totiž zcela nezanikne. Na jejím místě bude cyklostezka.

Desetikilometrová cyklostezka se otevře zřejmě v příštím roce. Nepůjde o první cyklostezku, která bude vybudovaná místo zrušené železniční tratě. Od letošního jara jezdí místo vlaků cyklisté například mezi Mutěnicemi a Kyjovem na jižní Moravě.

Cyklostezky z bývalých železničních tratí
Zdroj: ČT24

Vybudovat na místě zrušené železniční tratě cyklostezku je výrazně levnější než budovat zcela novou cestu. Náklady se pohybují přibližně na polovině. „Bylo zrušeno přibližně 500 kilometrů tratí. Necelých 10 procent představuje využití jako cyklostezky,“ uvedl Pavel Halla, mluvčí SŽDC. Přeměnit nevyužívané železniční tratě na cyklostezky plánují i další obce v Česku. Například na Liberecku chtějí takto využít i několik tratí, které byly zrušeny před desítkami let.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)