Razítko potvrdilo: Holečkova vila se bourat nebude

Pardubice – Vila Miloše Holečka v pardubické lokalitě Na Špici zůstává stát, ačkoli měl stavební úřad již v minulém týdnu provést exekuci a budovu zbourat. Protože se však městské zastupitelstvo v poslední chvíli rozhodlo změnit územní plán a původně černou stavbu tak legalizovat, úřad se rozhodl exekuci odložit. Rozhodnutí dnes dostalo razítko, další existence vily tak je zajištěna.

Vilou Miloše Holečka se nebude pardubický stavební úřad zabývat do roku 2014, městské zastupitelstvo tak má dost času rozhodnout se o navržené změně územního plánu. Pozemky, kde vila stojí, by měly ztratit status parku a stát se stavebním územím. „Definitivní rozhodnutí o tom, zda dům pana Holečka v parku Na Špici zůstane, nebo ne, se tedy odsouvá minimálně o rok a půl. Manželé Holečkovi přesto do té doby dům nesmějí užívat k bydlení,“ uvedla mluvčí pardubického magistrátu Vendula Fižová.

Stavební úřad, který proti Miloši Holečkovi a jeho vile postupoval nekompromisně, se rozhodl exekuci a zbourání budovy odložit kvůli obavě, že by původní vlastník po změně územního plánu žádal náhradu škody. Exekuci, kterou mu nařizuje zákon, stavební úřad sice zahájil, ale obratem ji přerušil. „Úřad neměl na vybranou. Zastupitelé ovlivnili zásadně další průběh exekuce,“ vysvětlil odklad vedoucí stavebního úřadu Jiří Vopršal.

Razítko
Zdroj: ČT24

Vila má však nadále mnoho vlivných odpůrců ve vedení města. „V Pardubicích se v tomto směru pravděpodobně nemusí dodržovat zákon. Stačí, když najdete svých 21 zastupitelů,“ řekl náměstek primátorky Martin Bílek. Řada Holečkových kritiků očekávala, že rozhodnutí o změně územního plánu už vilu nezachrání, odklad exekuce se jim proto nelíbí. „To hodnotím jako plivanec do tváře všem lidem, kteří podstupují to zákonné martyrium o povolování stavby,“ zhodnotil dokument, který vilu zachránil, další primátorský náměstek František Bendl.

Miloš Holeček s orazítkovaným papírem zajišťujícím další existenci vily v kapse může slavit vítězství. „Myslím, že rozum zvítězil,“ poznamenal. Že ve vile ještě nemůže bydlet, mu příliš nevadí, na budově zbývá ještě hodně práce. „Dům potřebuje fasádu, potřebuje i zábradlí,“ shrnul. Dům stojí na okraji vilové zástavby ve čtvrti Ležánky, stojí však již na parkovém pozemku.

Miloš Holeček ve své vile
Zdroj: ČT24

Vilu, která poutá pozornost nejenom jako předmět vleklého sporu, ale i jako unikátní energeticky nenáročný pasivní dům, začal Miloš Holeček stavět v roce 2008. Tvrdí, že mu tehdejší představitelé města slíbili, že vzhledem k ústupkům, které stavební podnikatel Holeček městu učinil, pozmění územní plán a umožní vilu postavit. Město tak však nikdy neučinilo – před zahájením stavby ani dodatečně. Spor skončil u soudů, které se postavily proti vile. Když už se zdálo, že budovu nic nezachrání, schválilo pardubické zastupitelstvo letos v létě přípravu změny územního plánu. Místo v parku Na Špici, kde vila stojí, se má stát stavebním pozemkem. Situace se tak zcela otočila a vila zůstává stát. Po případném schválení změny územního plánu bude moci Holeček požádat o stavební povolení, čímž se stavba legalizuje.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)