Za horší soustředěnost může CO2, zjistili studenti

Jihlava - Studenti z Jihlavy uspěli v republikové ekologické soutěži s projektem měření oxidu uhličitého ve školních třídách. Zjistili, že vydechovaný plyn má velmi negativní vliv na vnímání a soustředěnost.

V dobře vyvětrané třídě to žákům lépe myslí. Tento fakt potvrdila i středoškolská práce studentů jihlavské školy obchodu a služeb. Ti s měřidlem koncentrace oxidu uhličitého zjistili, že čím víc vydechovaného plynu ve třídě je, tím hůře se žáci soustředí. „Nad 0,2 až do těch 0,5 už se projevují známky únavy, člověk to na sobě pociťuje a nad koncentraci 0,5 to už je zdravotně nebezpečné,“ říká Vojtěch Bouchner, student přírodovědného lycea, Střední škola obchodu a služeb Jihlava.

Předepsaným normám podle studentů vyhovuje velmi málo učeben. Největší koncentrace oxidu uhličitého je ve třídách s dobře těsnícími okny, a to hlavně v zimě, kdy studenti odmítají větrat, aby nenastydli.

Na problém velké koncentrace plynu upozorňují studenti i v zábavném videu, ve kterém nabádají ke správnému větrání. „Předáme toto video i mladším studentům. Ti budou jezdit na ZŠ a budou toto video dále propagovat,“ říká Michal Bartoš, student přírodovědného lycea, Střední škola obchodu a služeb Jihlava. Ve čtvrtek se studenti se svými pracemi zúčastní i mezinárodního finále ekologické soutěže Enersol. Ta letos probíhá ve dnech 18.–19. dubna v Táboře.

Za horší soustředěnost může CO2, zjistili studenti (zdroj: ČT24)