Hudeček chce na magistrálu přimalovat cyklopruh

Praha – Přidat nový pruh pro jízdní kola chce na pražskou Severojižní magistrálu primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Očekává, že tak zjednoduší cyklistické cestování centrem. Na průjezdnost napříč městem si lidé, kteří kolo používají, značně stěžují. Magistrálu ale zdaleka nepovažují za jediný problematický úsek ve městě.

Z Brumlovky k hlavnímu nádraží ve špičce po magistrále za čtvrt hodiny – utopickou myšlenku chce zrealizovat pražský primátor Tomáš Hudeček vyznačením pruhu pro cyklisty na okraji magistrály. Cestu na kole napříč centrem si vyzkoušel, části magistrály ale musel objíždět – kvůli předpisům i svému zdraví. Přesto mu cesta trvala necelých 25 minut, v cíli byl dříve než štáb České televize, který jel autem.

Primátor je přesvědčen, že se další dva pruhy ke stávajícím šesti na magistrálu vejdou. „V případě, že by se nám podařilo zúžit silniční pruhy, což neomezí kapacitu pro auta, která tam jezdí, a tím pádem se nám vešel na magistrálu v centru města cyklopruh, navýšíme schopnost magistrály převézt cestující,“ řekl Tomáš Hudeček. Stavba pruhu by mohla začít již příští rok na jaře.

Anna Chudobová a Anna Havlovicová o cyklopruhu na magistrále (zdroj: ČT24)