Vytopené Křešice jsou pořád vlhké, do sucha odjely alespoň děti

Křešice (Litoměřicko) – Jedna z obcí nejvíce postižených velkou červnovou povodní – Křešice – má před zimou řadu problémů v podobě vlhkých domů. Jsou mezi nimi i základní a mateřská škola. Alespoň nakrátko teď získaly křešické děti azyl v Kravařích na Českolipsku. Kravařští hasiči při povodních v Křešicích pomáhali, a teď pro ně uspořádali pobyt ve své obci na pomezí Českého středohoří a Kokořínska.

Velká voda se letos v červnu provalila Berounem, Prahou i Ústím nad Labem, nejvíce však postihla malé obce, jako jsou Křešice. Labe bylo všude, některé domy zaplavilo až do dvoumetrové výšky. Většina z nich dodnes nevyschla a platí to i o škole a školce. Jejich budovy jsou vlhké a opravy jdou pomalu, protože na ně nejsou peníze. Rodiče přispět nemohou, protože sami opravují své poničené domy.

Obec se teď potýká i se zapomněním. Voda se tudy prohnala před pěti měsíci a zájem o problémy Křešických vymizel. „Během povodní a po povodních byla vlna solidarity hlavně z malých obcí a od dobrovolníků velmi příjemná. Ale teď se nám už málokdo ozve s pomocí,“ upozornil místostarosta Ondřej Štědrý. Dodal, že dodnes nejsou schválené všechny dotace, o které obec kvůli povodňovým škodám žádala.

Křešičtí žáci teď ale dostali neobvyklou nabídku vyrazit před zimou do sucha. Školu v přírodě pro ně připravili hasiči z obce Kravaře na Českolipsku, kteří při povodních v Křešicích pomáhali. „Bylo nám těch dětí líto. Když jsme přijeli domů, začali jsme to navrhovat zastupitelům,“ uvedl velitel kravařských dobrovolných hasičů Ondřej Říha. V Křešicích kravařskou nabídku rádi uvítali. Podle ředitelky místní základní školy by se jinak děti letos musely obejít bez školy v přírodě, protože peníze nejsou ani na ni. „Jakmile mohou vyjet za kopce a mít zdravější vzduch, tak jsme rádi,“ poznamenal křešický místostarosta Ondřej Štědrý.

Podobný pobyt Kravaře už před několika lety zorganizovaly i pro děti ze zaplavených Habartic. Těm, kteří to budou potřebovat, chce obec pomáhat i v budoucnu.

Michal Jemelka a Jan Stuchlík o křešických dětech (zdroj: ČT24)