Za nejkrásnějším nádražím se vydejte do Rynoltic, vlakem ale až na jaře

Praha - Titulem nejkrásnějšího nádraží se pro tento rok pyšní výpravní budova v Rynolticích na Liberecku. Zvláštní cenu pohádkového nádraží si odnesla Včelnička a také Horní Lipová, jež posloužila jako předobraz stanice z komiksu o výpravčím Aloisi Nebelovi. Výsledky již sedmého ročníku celostátní ankety dnes v budově Senátu představili zástupci společnosti Asociace Entente Florale - Souznění, která soutěž pořádá. Na rynoltické nádraží se ale po kolejích jen tak nepodíváte. Trať poškozená během červnových povodní se dočká otevření nejdříve v květnu příštího roku.

Rynoltické nádraží vyhrálo přesto, že tam už od června vlaky kvůli podemleté trati nejezdí. „Považuji za zázrak, že jsme dokázali porazit jiná velká krásná nádraží, kterými denně projde i 5 000 lidí,“ řekla výpravčí z Rynoltic Květa Vlčková. Za běžného provozu na nádraží v Rynolticích denně nastoupí či vystoupí z vlaku 50 cestujících. „Dostali jsme 2 500 hlasů, což je asi třikrát více, než je obyvatel Rynoltic,“ dodala výpravčí. 

Historická 113 let stará patrová budova s cihlovou fasádou podle ní na první pohled neuchvátí jako jiné stavby. „Dům je to sice obyčejný, ale vlídný a postavený tak, aby sloužil,“ řekla. Mezi finalisty soutěže se Rynoltice dostaly už před dvěma lety. Od té doby je nádražní budova ještě hezčí, má nová okna i osvětlení. „Vzhled nám kazí jen dvě staré lampy,“ dodala Vlčková.

Nejkrásnější nádraží 2013 - Rynoltice
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Nejkrásnější nádraží letošního roku si budou moci cestující vlaků prohlédnout až v příštím roce, protože oprava podemleté trati mezi Českou Lípou a Libercem za 68 milionů korun by měla skončit do konce května.

Kromě hlavní ceny bylo oceněno deset finalistů soutěže. Ceny převzaly například Běšiny na Klatovsku, nádraží Červený Kostelec, Český Brod, Český Těšín a Grygov na Olomoucku mimo jiné za uskutečněné zdařilé rekonstrukce nádražních budov, květinovou výzdobu a další druhy péče o nádražní objekty. 

V Česku je na 2 500 železničních stanic a zastávek s nádražními budovami a dalšími stavbami. Občanské sdružení pořádá anketu o nejkrásnější z nich od roku 2007. Minulé ročníky vyhrála nádraží Opava-východ, Uherské Hradiště, ChoceňZahrádky u České Lípy, Trutnov Ostroměř u Hořic.