Švestkové knedlíky jako moučník? Za Masaryka ano

Praha – Poněkud netradičním způsobem se letos vzpomínalo na prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. 164. výročí narození tohoto politika, filozofa a také gurmána si v Lánech mimo jiné připomněli i jeho oblíbenými jídly. A tak se podávala například bramborová polévka nebo švestkové knedlíky s mákem. Tento pohled na Masaryka podtrhla i výstava Masaryk a gastronomie.

Podle svědectví lidí z jeho okolí dával prezident Masaryk přednost hlavně českým jídlům. Bramborové knedlíky se švestkami a mákem patřily k jeho nejoblíbenějším. „Říkával, že měl rád ta jídla, která mu vařívala maminka,“ připomíná ředitelka Muzea T. G. M. Magdalena Elznicová Mikesková.

Recept na švestkové knedlíky se za léta skoro nezměnil. Brambory, mouka, vejce a švestky. Jen se kdysi všechno vařilo pomaleji a plněné knedlíky nebyly hlavním chodem, ale zákuskem. „Dřív se servírovala polévka, hlavní jídlo, dezert, káva a ke kávě se daly švestkové knedlíky jako moučník. Obědvalo se asi hodinu,“ popisuje stolování v Masarykově době kuchař Jaroslav Vašák.

K ochutnání bylo i jídlo, které často obědval - halušky s bryndzou. Měl ale rád i candáta s majonézou nebo bramborovou polévku s hříbky přímo z lánské obory. Manželka Charlotta si musela na místní kuchyni zvyknout. Z Ameriky, odkud pocházela, přivezla na prezidentskou tabuli jen ovesnou kaši k snídani. To tenkrát v Čechách nebylo tak běžné. 

A jednu zvláštnost u Masaryků měl vánoční stůl. Prezident trval na cukroví s oříšky, které se po opražení na půl hodiny namočily do horké vody. Recepty prezidentových nejoblíbenějších jídel jsou nyní k vidění až do 4. května na gastronomické výstavě v lánském muzeu.

Tomáš Garrigue Masaryk, v letech 1918 až 1935 první prezident Československa, začal do Lán jako hlava státu jezdit od roku 1920. Tamní zámek byl vybrán jako letní sídlo prezidenta Československé republiky už v roce 1919. Masaryk zemřel na lánském zámku 14. září 1937 ve věku 87 let. Bylo to skoro dva roky poté, co na prezidentský úřad ze zdravotních důvodů abdikoval. V Lánech je pohřben, stejně jako jeho manželka Charlotta, syn Jan a dcera Alice.

Menu podle Masaryka (zdroj: ČT24)