Chtěl zachovat tiché kouzlo zaniklé vesnice – tak si ji koupil

Ústí nad Labem – Zaniklá obec Vitín v Českém středohoří se stala zřejmě první opuštěnou vesnicí v Česku, kterou si koupil soukromý majitel. Z vesnice zbyly po odsunu Němců pouze ruiny a úřady obec označily za nepotřebnou. Soukromý zemědělec pořídil zaniklou vesnici za zhruba 400 tisíc korun.

Z původní vesnice mnoho nezbylo – přesněji řečeno ruiny tvořené několika obvodovými zdmi. Ještě před 70 lety tady ale žily desítky lidí a pěstovaly hlavně ovoce. Po válce ale museli místní nedobrovolně odejít za hranice – spolu s nimi se z vesnice vytratil i jakýkoliv čilý život. Na čas se zde sice usídlili váleční veteráni se svými rodinami, zdaleka ale neměli k zemědělství takový vztah jako jejich předchůdci. Obec tedy znovu osiřela.

Ačkoliv nyní místo získalo soukromého majitele, jakékoliv snahy o úpravy či dokonce výstavbu budou značně omezené. Zaniklá obec je totiž součástí Chráněné krajinné oblasti. To zakazuje v místě stavět, ale také třeba provádět zásadnější terénní úpravy.

K nejbližší silnici je to z bývalého Vitína dva kilometry a 200 výškových metrů. Odlehlost vesnici před padesáti lety definitivně odsoudila k zániku, teď je to ale právě důvod, proč si ji koupil zemědělec ze sousedství. „Chceme, aby tam ten klid byl, který tam doposud je,“ zmiňuje nový majitel Petr Horčík.

Zemědělec z Ústecka si koupil zaniklou obec (zdroj: ČT24)