Kauza Dědic v Ostravě: Padla první hlava, radní odvolali šéfa nemocnice

Ostrava - Ostravští radní odvolali ředitele městské nemocnice Tomáše Nykela. Podle primátora Petra Kajnara je důvodem nedůvěra v souvislosti s podezřením, že při zadávání zakázek dopustil vliv stíhaného lobbisty Martina Dědice. Jeho velmi časté kontatky s mužem, který je podezřelý z přijetí úplatků ve výši 30 milionů korun a hrozí mu až 12 roků vězení, potvrzují policejní odposlechy.

Ostravská městská rada si dnes pozvala ředitele dopravního podniku a městské nemocnice, kteří byli podle policejních odposlechů s obviněným Dědicem v pravidelném kontaktu. Řešili s ním údajně i zakázky, kvůli kterým policie stíhá Dědice a dalších sedm lidí. Podle státního zástupce Víta Koupila Dědic prostřednictvím politiků ovlivňoval výsledky výběrových řízení na městské zakázky. Od firem, kterým je dohodil, pak bral úplatky, které kryl poradenskou činností. Policie má podezření, že v případě městské nemocnice Dědic ovlivnil průběh výběrových řízení na její rekonstrukci nebo zakázky na nákup zdravotnického materiálu.

Zatímco šéfa příspěvkové organizace Tomáše Nykela mohla rada rovnou odvolat, o šéfovi akciové společnosti Dopravní podnik Ostrava rozhodne příští týden zastupitelstvo. Osm z deseti přítomných radních se už rovněž vyjádřilo pro jeho odvolání, musí to ale odhlasovat i zastupitelé. Podle policie ředitel dopravního podniku Roman Kadlučka po tři měsíce telefonoval s Dědicem i pětkrát denně a hovořil s ním údajně také o prošetřovaných zakázkách jako je nákup čtyřiadvaceti tramvají.

Roman Kadlučka: To číslo se mi nezdá. Dědice jsem aktivně nevyhledával.

Šéf dopravního podniku Kadlučka odmítá, že by se nechal Dědicem manipulovat a zpochybňuje i četnost kontaktů. „I při výslechu na policii jsem uvedl, že se mi to číslo nezdá. Pana Dědice jsem aktivně nevyhledával. A na rozdíl od jiných jsem si s ním vykal a nechodil jsem s ním na žádná sportovní nebo společenská setkání,“ řekl dnes Kadlučka Češké televizi.

Lobbista Martin Dědic
Zdroj: ČT24

Primátor Petr Kajnar minulý týden vyzval k odstoupení i dva členy rady – náměstkyni pro kulturu a zdravotnictví Simonu Piperkovou z ČSSD a starostu Poruby a kandidáta na primátora Lumíra Palyzu z téže strany. Nařkl je ze lži poté, co vyšlo najevo, že s Dědicem denně telefonovali nebo si psali. Oba odstoupit odmítli.

Lumír Palyza: Na konzultacích s lidmi z byznysu nevidím nic zvláštního

Například Piperková s ním měla za rok asi patnáct set telefonních kontaktů, Palyza pět set. Přitom předtím opakovaně tvrdili, že s ním neudržovali žádné nadstandardní vztahy. „K odstoupení nevidím relevantní důvod. Na konzultacích s lidmi z byznysu nevidím nic zvláštního,“ řekl dnes Palyza. Podobně hovoří i Piperková: „S panem Dědicem jsem řešila věci, které ve své funkci řeším i s dalšími lidmi.“

„Rekordmanem“ v telefonování s obviněným byl podle týdeníku Euro moravskoslezský hejtman a předseda krajské ČSSD Miroslav Novák. Policie napočítala přes pět tisíc kontaktů za rok a půl. Novák se k případu nevyjadřuje. Martin Dědic je více než měsíc ve vazbě. Policie pokračuje ve vyšetřování.