ANO, ČSSD a Trojkoalice se dohodly v Praze na stavbě metra D a zlevnění jízdného

Praha – V Praze se zrodily základní body koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice. Strany se shodly třeba na prioritách stavby metra D a zlevnění jízdného MHD. Odpoledne už programový dokument schválil zastupitelský klub ČSSD i krajský výkonný výbor strany. Vznikající koalice se však do budoucna jeví velmi křehce, měla by totiž převahu jediného hlasu. O její podobě ještě musí její členové dál jednat. TOP 09 tedy s největší pravděpodobností skončí v opozici. Novým předsedou pražské organizace TOP 09 bude do konce listopadu dosavadní místopředseda a radní pro dopravu Jiří Pařízek.

„Dá se říci, že jsme se domluvili na podstatných bodech, a máme dokument, kde se shodujeme takřka ve všem,“ prohlásila po dopolední části jednání Adriana Krnáčová (ANO), která se jeví jako nejpravděpodobnější budoucí primátorka hlavního města. Krnáčová dodala, že neshody jsou spíše technického charakteru. Podle ní šlo ANO v Praze do voleb s prioritami transparentního vedení radnice a profesionalizace majetkového řízení, což prý se podařilo téměř beze zbytku prosadit.

Jako „dobrý programový kompromis“ hodnotí tuto dohodu i předseda pražského klubu ČSSD Karel Březina. „S radostí musím konstatovat, že jak předsednictvo krajského výboru, tak klub zastupitelů jednomyslně schválily tento programový dokument a zároveň pověřily vyjednávací tým nadále jednat s ANO a Trojkoalicí o vytvoření koalice v zastupitelstvu hlavního města Prahy,“ řekl Březina po odpoledním jednání předsednictva krajského výkonného výboru ČSSD v Praze s klubem sociálnědemokratických zastupitelů.

  • Karel Březina (ČSSD): „Budeme chtít asi všichni navzájem záruky toho, že těch 33 hlasů bude přítomno na zasedáních zastupitelstva a budou hlasovat v rámci podpory opatření rady hlavního města.“

„Pro sociální demokracii je v tuto chvíli hlavní část odpracována a budeme čekat, jak dopadne projednání programového dokumentu v zastupitelském klubu ANO a Trojkoalice,“ řekl Březina za sociální demokraty. Dokument, na němž se tři pražské politické subjekty dohodly, totiž ve svých zastupitelských klubech musí předložit ke schválení ještě ANO a Trojkoalice. Ve středu pak začnou jednání o konkrétních lidech, kteří by měli zasednout v nadcházející radě a jednotlivých výborech. „Jsme připraveni ve středu pokračovat v jednání o sestavení koalice na půdorysu ANO, Trojkoalice a sociální demokracie,“ dodal Březina.

Případná koalice hledá podporu u Pirátů

Podle Krnáčové se bude rýsující se pražská koalice snažit dohodnout na spolupráci také s Piráty, u nichž by koalice ráda našla pro další čtyři roky podporu. „Jsme jim ochotni nabídnout kontrolní výbor,“ upřesnila. Za sociální demokraty konstatoval Karel Březina s dohodou spokojenost. „Za priority ČSSD bych označil stavbu metra D. Dále jsme prosadili dopravu zdarma pro věkové skupiny do 15 let a od 65 let v hromadné dopravě,“ uvedl.

Strany se domluvily rovněž na nulové toleranci hazardu v Praze a na přísnější ochraně nezastavěných území. Shoda mezi vyjednávacími týmy panuje například v oblasti dopravy. Shoda panuje na zklidnění severo-jižní magistrály i na zachování jízdného zdarma pro děti do 15 let a seniory nad 65 let. Lídr Trojkoalice Petr Štěpánek (SZ) uvedl, že se shodují i a na snížení ročního jízdného na deset korun denně. Roční kupon by tak stál 3 650 Kč, nyní lidé platí 4 750 korun. Jízdné by bylo sníženo dva roky, poté jej koalice vyhodnotí.

Rozhádaná TOP 09 má prozatímního předsedu

Předsedou pražské TOP 09 bude do volebního sněmu, který se uskuteční na konci listopadu, dosavadní místopředseda a radní pro dopravu Jiří Pařízek. Rozhodl o tom krajský výbor. V čele pražské buňky nahradí Jiřího Vávru, který spolu s primátorem Tomášem Hudečkem po vzájemných sporech odešel ze strany.

Hudeček a jeho vnitrostranický rival Vávra nabídli rezignaci minulý týden. Rozhodnutí odůvodnili tím, že nechtějí poškozovat dobré jméno TOP 09. Vedení strany jejich návrh přijalo. Hudečka v odchodu následovala radní pro majetek Eva Vorlíčková a exguvernér ČNB Zdeněk Tůma, jenž vedl v Praze vítěznou kandidátku TOP 09 při minulých volbách v roce 2010. Podle některých informací se k odchodu chystají i další členové.

Hudeček i Vorlíčková zatím zůstávají členy zastupitelského klubu TOP 09. Strana pod vedením Hudečka skončila ve volbách v Praze těsně druhá za vítězným ANO. Vávra, který na Hudečkově kandidátce nebyl, označil volební výsledek za prohru TOP 09. Naznačil, že na vině je lídr Hudeček. Primátor zase vyzval Vávru k odchodu ze strany poté, co média zveřejnila fotografie Vávry z údajné narozeninové oslavy vlivného kontroverzního podnikatele Tomáše Hrdličky. Povolební situaci v Praze navíc minulý týden rozvířila informace šéfa ANO Andreje Babiše, který v pondělí oznámil, že se Hudeček před časem ucházel o možnost vést pražskou kandidátku ANO.