ČT zve diváky na prezidentské debaty

Česká televize zahájila přihlašování diváků na tři velké debaty před první přímou volbou prezidenta ČR. Tisíc diváků se bude moci účastnit Prezidentské superdebaty se všemi kandidáty v pražském Kongresovém centru, dvakrát 450 míst rezervuje Česká televize divákům na duely finalistů vysílané před případným druhým kolem voleb z pražského Paláce Hybernia. Na všechny debaty se mohou lidé přihlašovat bezplatně až do naplnění kapacit prostřednictvím jednoduchého webového formuláře na portálu zpravodajské ČT24.

První z veřejných debat, na které zve Česká televize diváky, je Prezidentská superdebata se všemi kandidáty. Prezidentská superdebata se bude konat ve čtvrtek 10. ledna od 20 hodin v Kongresovém centru (bývalém Paláci kultury) v Praze. Akce se bude moci zúčastnit až tisíc diváků, kteří se přihlásí prostřednictvím webového formuláře umístěného na stránkách.  Debata potrvá dvě hodiny, moderovat ji bude Václav Moravec a Česká televize ji bude přenášet v přímém přenosu na ČT1 a ČT24. Prezidentská superdebata završí předvolební vysílání České televize k prvnímu kolu prezidentských voleb.

„Prezidentské debaty považuji za výjimečnou událost ve vysílání České televize. Debaty a duely budou moci lidé nejen sledovat, ale také se jich přímo zúčastnit. Věřím, že celým předvolebním vysíláním i obsahem speciálních webových stránek pro prezidentské volby naplňuje Česká televize své poslání veřejné služby. Divákům a voličům nabízí maximálně široké spektrum informací důležitých pro jejich odpovědné volební rozhodnutí,“ řekl Petr Dvořák, generální ředitel České televize.

Pokud se o vítězi prezidentské volby bude rozhodovat až ve druhém kole voleb, uspořádá Česká televize se dvěma postupujícími kandidáty dva duely v Paláci Hybernia. Prezidentský duel se bude konat 17. ledna, prezidentské finále 24. ledna. Na každý z těchto duelů zve Česká televize 450 diváků. Oba duely potrvají 90 minut a jejich moderátorem bude opět Václav Moravec. Také na tyto debaty se diváci přihlašují pomocí stejného webového formuláře České televize.

„Vítám každou příležitost, kdy může být při debatě přítomno publikum. A při takovém množství diváků v sále půjde pro všechny o jedinečný zážitek. Každý, koho zajímá současná politika, je srdečně zván,“ doplňuje moderátor prezidentských debat Václav Moravec.

Přihlašovací formulář, informace k prezidentským debatám i záznamy všech zpravodajských pořadů s jednotlivými kandidáty najdou diváci na speciálních webových stránkách. Zájemci se na debaty přihlašují závazně. Po přihlášení obdrží od pracovníků České televize e-mail s potvrzením a dalšími pokyny k účasti. Česká televize si zároveň vyhrazuje právo vysílání pořadu zrušit, pokud dojde k odkladu termínu volby prezidenta.

Doplňující informace:

1) Pět hodin volebních pořadů (spotů)

Podle zákona o volbě prezidenta republiky poskytne Česká televize kandidátům na prezidenta také bezplatný vysílací čas pro vysílání vlastních volebních pořadů (spotů). Podle zákona vyhradí všem kandidátům dohromady pět hodin vysílacího času, který rozdělí na deset, přibližně půlhodinových programových oken. Okna se spoty bude vysílat nejprve na ČT24, později na ČT1: konkrétně od 29. 12. 2012 do 1. 1. 2013 od 17,25 hod na ČT24 a od 2. 1. 2013 do 9. 1. 2013 ve všední dny od 16 hod (pouze 9.1. od 12,30 hod) na ČT1.

Každý kandidát bude mít v rámci bloku vyhrazena tři vysílání na pořady o stopáži 60 sekund a 1 vysílání na pořad o stopáži 30 sekund čistého času. Jednotlivé pořady kandidátů od sebe budou odděleny. Počet vysílání a využití stopáží bude záviset na počtu kandidátů, kteří budou zaregistrováni. Pokud by kandidátovi po zahájení volební kampaně zanikla kandidatura, ztratí na vysílací čas nárok.

Přesný rozpis pořadí, v jakém budou mít kandidáti vyhrazen vysílací čas v každém jednotlivém bloku, bude určeno losováním za přítomnosti notáře dne 17. prosince 2012 v sídle České televize. Při losování se zachovají čísla, která byla přidělena kandidátu na funkci prezidenta republiky Státní volební komisí, a rozpis pořadí obdrží každý kandidát bezprostředně po ukončení losování. Všichni kandidáti obdrží od České televize pozvánku na losování s přílohou Procedurálních a technických podmínek pro předávání nosičů s pořady kandidátů na prezidenta republiky do vysílání České televize.

2) Prezidentské debaty v Ostravě, Brně a Praze

Sérii prezidentských debat spustí Česká televize už první týden v lednu. V Ostravě, Brně a Praze uspořádá tři menší prezidentské debaty tří až čtyř kandidátů. První prezidentská debata proběhne 3. ledna v Ostravě, druhá 7. ledna v Brně a třetí 9. ledna v Praze. Česká televize odvysílá debaty vždy ve 20 hodin na ČT24. Moderovat je bude opět Václav Moravec.

3) Zpravodajský kanál ČT24

První přímé volbě prezidenta věnuje Česká televize značnou pozornost i ve zpravodajských
a publicistických pořadech. Cílem je představit divákům podrobně prezidentské kandidáty
a nabídnout maximálně široké spektrum informací důležitých pro odpovědné volební rozhodnutí. Každý všední den až do 21. prosince vysílá ČT24 vždy od 20:05 pořad Hyde Park – prezidentský speciál, v němž za pomoci diváků zpovídá všechny kandidáty. Každého z kandidátů pozvala ČT24 do pořadu Interview ČT24 – volba prezidenta a hlavní zpravodajská relace Události odvysílala o každém medailonek s reportáží a odpovědí na anketní otázky.

4) Portál ČT24

K prezidentským volbám připravila Česká televize speciální stránky. Diváci zde najdou už zmíněný formulář pro přihlašování na debaty, přehledně řazené informace o jednotlivých kandidátech a archiv předvolebních reportáží a rozhovorů s kandidáty.

Vydáno pod