Národní galerie nikdy nezavírá

Portál ČT24 ve spolupráci s Národní galerií v Praze (NG) připravil exkluzivní cyklus s názvem Národní galerie nikdy nezavírá. V jeho rámci vznikl na stránkách zpravodajského webu ČT24 seriál, jenž představuje nejvýznamnější díla ze sbírek Národní galerie, o kterých hovoří erudovaní odborníci, lektoři a kurátoři. Portál ČT24 tak chce na svých stránkách postupně představit všechny bazální expozice NG. Bohužel, navzdory názvu byl projekt v prosinci 2012 dočasně pozastaven. Než web ČT24 na spolupráci s Národní galerií opět naváže, můžete si přes odkaz na konci článku přehrát kterýkoli z dílů, které za téměř dva roky vznikly.

Projekt představuje stěžejní díla ze všech sbírek galerie. Nápad představit touto formou Národní galerii vznikl na základě série on-line přenosů, které se na portálu ČT24 často věnují společenským, ekonomickým, politickým i kulturním tématům.

Obrazy nejsou ale představovány v přímém přenosu vhledem k tomu, že je kladen velký důraz na technické zpracování a vysoké rozlišení obrazových materiálů. Samotný videomateriál je pořízen v HD, a snese tak vysílací projekci v kvalitě, která je dostatečná i pro nejmodernější a nejnáročnější audiovizuální techniku. V televizní kvalitě je tak uložen i v sekci iVysílání.

Vít Vlnas představuje projekt v pořadu Highlight (zdroj: ČT24)

Sbírky NG dnes sídlí v šesti architektonicky významných budovách na území Prahy: Stálé expozice starého umění naleznou návštěvníci ve Šternberském paláci na Hradčanském náměstí, v Klášteře sv. Anežky České na Starém Městě a i ve Schwarzenberském paláci. Sbírka českého umění 19. století sídlí v Klášteře sv. Jiří. Moderní a Současné umění hostí Veletržní palác, sídlem Sbírky orientálního umění je Palác Kinských na Staroměstském náměstí. Ten je také vlajkovou lodí a současně sídlem Sbírky grafiky a kresby. Pro své velké výstavní projekty využívá NG také Jízdárny Pražského hradu (ve správě Správy Pražského hradu) a Valdštejnské jízdárny (ve správě kanceláře Senátu).

Vydáno pod