Zemřel Dalimil Klapka. Jeho hlasem mluvil inspektor Columbo i děda Simpson

Zemřel herec Dalimil Klapka, bylo mu 89 let. Zatímco ve filmu dostával spíše menší role, výrazněji se prosadil v dabingu, kde namluvil desítky postav. Mezi nimi postavu inspektora Columba či Abrahama Simpsona ze stejnojmenného animovaného seriálu.

Život Dalimila Klapky je spojen s pražskou čtvrtí Smíchov, kde se v roce 1933 narodil. V tamním (dnes) Švandově divadle našel také po studiu na DAMU domovské angažmá. Působil zde přes třicet let. Na prkna, která znamenají svět, ho to ale táhlo od dětství – nejprve mu učarovaly loutky, během gymnaziálních studií se stal ochotníkem.

Příležitosti ve filmu a v seriálech dostával poměrně četné, ale převážně v menších rolích. Například v komediích Saturnin nebo Příště budeme chytřejší, staroušku. Epizodní postavy ztvárnil i v seriálech Panoptikum města pražského či Křeček v noční košili.

Slavný hlas

Nejvíce ho proslavil jeho hlas. Do uší diváků se zapsal především dabováním amerického herce Petera Falka v detektivním seriálu Columbo. Mluvil také dědu z už kultovního animovaného seriálu Simpsonovi. A jeho hlas je slyšet i v české počítačové hře Mafia.

Klapka se věnoval také pedagogické činnosti. Dvě desetiletí vyučoval herectví na konzervatoři. Ovládnutí umění přednesu využil při recitacích a v melodramech spojujících slovo s hudbou. A svůj smysl pro humor prokazoval jako imitátor. 

13. komnata Dalimila Klapky (zdroj: ČT24)