„Jen neprodlévej, skoč a pojď!“ Začíná festival Dvořákova Praha

Rozhovor s uměleckým ředitelem Markem Vrabcem a dirigentem Jakubem Hrůšou (zdroj: ČT24)

V předvečer výročí narození Antonína Dvořáka začíná tradičně hudební festival, který nese jméno tohoto významného českého skladatele. Jedenáctou Dvořákovu Prahu zahájí baladická kantáta Svatební košile, vrcholem programu pak bude provedení oratoria Svatá Ludmila. Přehlídka zve posluchače od 6. do 21. září do Rudolfina a také Anežského kláštera, a to nejen na skladby Antonína Dvořáka, jak v rozhovoru prozradil umělecký ředitel Marek Vrabec.

Úvod festivalu bude patřit kantátě Svatební košile. Proč jste vybrali právě tuto skladbu?

Jde o impozantní, ryze české dílo, které je triumfem ducha a umění jak Antonína Dvořáka, tak Karla Jaromíra Erbena, na motivy jehož balady je tato kantáta napsána. Na Dvořákově Praze bude umocněna ještě provedením, jehož se ujme Česká filharmonie s dirigentem Jakubem Hrůšou, sólisty Kateřinou Kněžíkovou a Richardem Samkem a dalšími.  

Jakou mimořádnou událostí se program Dvořákovy Prahy může letos pochlubit?

Událostí, která se vymyká nejen z rámce letošního festivalu, ale i jiných festivalů, je provedení Svaté Ludmily, jež chystáme na 15. září. Svorníkem Svatební košile a Svaté Ludmily je pan dirigent Hrůša, který se obou těchto výzev ujme. Dvořákovo oratorium uvedeme v předvečer svátku svaté Ludmily a zvuk i obraz budeme přenášet prostřednictvím České televize nejen do domácností, ale i na Palachovo náměstí v Praze, kde se k tomu provedení budou přidávat sbory z Česka, Moravy i Slovenska. 

Která další díla ještě festival přinese?

Vedle Dvořákových opusů bych určitě vypíchl Leonarda Bernsteina, který by se letos dožil sta let. Jeho druhá symfonie The Age of Anxiety zazní v Praze ve vynikající interpretaci Krystiana Zimermana, jednoho z nejvýznamnějších pianistů vůbec. V podání houslistky Hilary Hahnové pak zazní 8. září Bernsteinova Serenáda podle Platónova Sympozia. 

Kolik světových orchestrů letos dorazí do Prahy? 

Celá řada. Jmenoval bych za všechny třeba The Academy of St Martin in the Fields či Staatskapelle Dresden, ale je třeba říct, že světovým orchestrem je také Česká filharmonie, náš rezidenční orchestr. O to se festival Dvořákova Praha dlouhodobě snaží – být světovým, ale i českým festivalem, tak jako byl český a zároveň světový Antonín Dvořák a jak je světová i Česká filharmonie.

TV spot: Dvořákova Praha 2018 (zdroj: ČT24)

V letošním ročníku vystoupí také hudebník, kterého celý svět zná jako geniální dítě. Můžete ho blíže představit?

Máte asi na mysli Jevgenije Kissina, mimořádného pianistu, který zaujal kdysi Herberta von Karajana, když mu předehrál v Salzburgu, a údajně ho přivedl k slzám, což u Herberta von Karajana nebylo úplně na denním pořádku. V Praze se Jevgenij Kissin představí s Českou filharmonií a přednese Lisztův klavírní koncert Es dur.