Invaze pian do českých ulic pokračuje úspěšně

Olomouc - Po Praze a Brně si na klavírního virtuosa mohou lidé zahrát v městských ulicích i v Pardubicích, Hradci Králové a Olomouci. Projekt ozvláštňující veřejný prostor inspiroval úspěch, s nímž se piana na ulici setkávají v zahraničí.

Piana jsou v ulicích dalších měst (zdroj: ČT24)

V Česku projekt realizoval pražský kavárník Ondřej Kobza. Za pár měsíců se mu podařilo umístit šest pian v hlavním městě a tři v Brně. „Chceme, aby se spontánně připojovala další města, protože projekt osvěžuje veřejný prostor a vytváří kuráž rozmísťovat v něj i další věci, třeba šachové stolky,“ přeje si Kobza. 

Rozšiřovat možnost hraní pro radost sobě i kolemjdoucím se rozhodli i v Olomouci. Tamní organizátoři projektu chystají sbírku, za vybrané peníze by pořídili další piana do ulic. „Třeba do altánu ve Smetanových sadech,“ prozradil Daniel Ševčík z občanského sdružení Pro radost, že místa, kde by nové nástroje mohly stát, už vytipovaná jsou.

Projekt Češi převzali ze zahraničí. Na piano v ulicích hrají lidé v mnoha evropských metropolích, ale také třeba v New Yorku nebo Tel Avivu.

Vydáno pod