Lech Walesa jako hrdina

Varšava - Kontroverze vzbuzuje v Polsku nový film režiséra Andrzeje Wajdy o disidentovi a pozdějším prezidentovi Lechu Walesovi. Legendu hnutí Solidarita a nositele Nobelovy ceny snímek představuje nejen jako hrdinu, ale taky jako člověka z masa a kostí zápasícího o vlastní důstojnost.

„Polsko zrodilo velmi specifického hrdinu, který zvítězil konkrétně a reálně, nejen nezlomným duchem,“ říká Wajda o Walesovi. Film o něm připravoval dlouho a natáčel v gdaňských loděnicích, kde Walesa působil a pracoval. „Prosil mě, abych některé momenty konzultoval, ale já jsem odmítl. Chci vidět, jak mě vidí lidé zvenku,“ vysvětlil.

Wajda se nevyhýbá ani tématu údajné spolupráce Walesy s komunistickou bezpečností. Polští historici tvrdí, že jí v letech 1970–76 ze strachu donášel, než se od ní odpoutal a stal se hrdinou protikomunistického odboje.

Walesa sám to v exkluzivním rozhovoru pro ČT nepopírá: „V čem bylo moje největší selhání? Při výsleších u komunistické bezpečnosti jsem neměl nic říkat, na nic odpovídat. Jenže to jsem zjistil až později. Navíc nevím, zda bych takhle v roce 1970 přežil. Ale nikdy jsem nebyl agentem, nikdy se nedal zlomit, nikdy jsem nebyl na jejich straně. To jsou všechno pomluvy a lži.“

Reportáž Josefa Pazderky o filmu (zdroj: ČT24)

Walesovi přátelé tvrdí, že možná udělal spoustu chyb, jeho zásluhy na porážce komunismu mu ale nikdo nikdy nevezme. Co na to obyčejní Poláci, ukážou až reakce na nový film Andrzeje Wajdy. Do kin film nazvaný Walesa vyrazí letos v září, kdy jeho hrdina oslaví sedmdesáté narozeniny.