Wolverine – osamělé sólo nesmrtelného rosomáka

X –Meni si znovu dali time out, protože tohle je fuška pro jednoho! Tentokrát Logan hledá to, co všichni vojáci: čestnou smrt a konec své nesmrtelné bolesti. Možná to najde v Japonsku tak jako ronin, samuraj bez pána, který se rozhodl ukončit svoji věčnost. Ale kdysi dávno tu dostal meč a slíbil, že si pro něj jednou přijde. Zdá se, že tahle chvíle právě nastala a meč se bude hodit! Někdo tu totiž potřebuje ochranu a někdo zatnout tipec. Logan se možná až příliš dlouho skrýval, ale teď cítí vražedné chvění ve svých adamantiových drápech, kterými bude znovu kuchat, párat a kostit hajzly způsobem natolik delikátním, že je od dvanácti let přístupný…

Další sólovka pro ikonického mutanta, který se znovu pokouší vystřihnout žánrovou pecku a znovu s tím má plné drápy práce. A taky je trochu na budku, což se komiksovým figurám stává, když začnou programově meditovat o životě, smrti a nevděčné věčnosti. Jenomže on má na co vzpomínat. Byl 9. srpen roku 1945, když se nad přístavním městem Nagasaki objevila silueta amerického bombardéru Boeing B-29 Superfortress. A pak se od trupu letounu oddělil zdánlivě nepatrný předmět. V těle bomby s nelichotivým názvem Fat Man bylo k devastující jaderné reakci připraveno téměř šest a půl kilo plutonia 239 a k explozi došlo zhruba pět set metrů nad městem.

Bůhví co tam tehdy Logan pohledával, ale jisté je, že adamantium tu prošlo super zatěžkávací zkouškou a v žáru, který dosahoval téměř čtyř tisíc stupňů Celsia, potvrdilo, že je to fakt materiál k neutavení. Nastavil tehdy tuhle svoji odolnou kůži, zachránil život japonského důstojníka, ale netušil, že se s ním v budoucnu ještě setká. A že to bude setkání těžkotonážní a osudové.

Wolverine / Rila Fukushima, Hugh Jackman
Zdroj: ČT24/CinemArt

Vlastně se mu již nechtělo s nikým setkávat a nikam cestovat a nejlíp ze všeho je mu uprostřed hlubokých kanadských lesů, kde rambovsky přespává v jeskyni, prochází se divokými hvozdy s digitálním kámošem grizzlym, dává výchovnou nesportovním a buranským lovcům a nechává si narůst bíbra, kterým kamufluje svoji skutečnou identitu. Ale přesto ho bojovnice Yukio vystopovala a přemluvila, aby se ještě naposled rozjel za umírajícím Yashidou, protože jejich účet musí být uzavřen a starý dluh je třeba splatit!

Tahle Yukio je holka do nepohody a umí nahlížet i do budoucnosti, kde vidí Logana mrtvého, jak svírá vlastní neživé srdce v ruce a všichni, které miloval, umírají s ním. Jenomže jeho se už spousta lidí snažila zabít – a přesto tu pořád je!

Wolverine / Světlana Chodčenkova, Hugh Jackman
Zdroj: ČT24/CinemArt

Ale dokáže unavený mutant ustát Yashidův rafinovaný plán, ochránit život jeho vnučky Mariko a vybojovat si zpátky ten svůj, kterým má zaplatit za úlevnou ztrátu nesmrtelnosti? Zdá se, že tentokrát na to již opravdu nemá, protože postupně začíná být jiný, ztrácí svoji sílu i schopnost bleskurychlé hojivé regenerace a nezadržitelně směřuje k tomu, že prostě jen tak obyčejně, pozemsky natáhne bačkory. Hodně se na tom podepsala profesionálka přes biochemii a mystiku, doktorka s rozeklaným hadím jazykem, stahovací kůží a jedovatým dechem Viper, která ale netuší, čeho všeho je Logan schopen, když se pořádně naštve a ještě k tomu má bytelnou motivaci…

Newyorčan James Mangold dokáže odrežírovat slušnou kovbojku (3:10 Vlak do Yumy), romantickou slaďárnu (Kate a Leopold) i poctivou biografii třeba o Johnny Cashovi (Walk the Line). Evidentně mu nedělá problém střídat žánry a také rád vypráví o vnitřně rozervaných hrdinech a jejich boji se sebou samými (viz Narušení) a takovým Logan v tomto případě rozhodně je. Jenomže udělat z akční komiksovky introspektivní psychodrama a z nabušeného komiksového megahrdiny tápajícího introverta, zápasícího o vlastní identitu, je tak říkajíc o ústa. Je tady totiž reálné riziko, že tam, kde by měla svítit akce se bude existenciálně plkat, případně výmluvně mlčet či vyvaleně zírat.

Ale kvůli tomu by nemusel atletický Australan Hugh Jackman (který v titulní roli, jejíž postavu tu ztvárnil již po šesté, patří k tomu nejlepšímu co Wolverine nabízí) v předstihu shazovat kila, dřít v posilovně a pilovat s kaskadérským týmem 87 Eleven nové techniky bojových umění. A tak se zdá, že hlavním problémem „Rosomáka“ je scénář, který místo toho, aby zadělal na akční dobrodružnou fantasy, se (za vydatné pomoci retro pasáží s dávno mrtvou Jean Greyovou, kdo by to měl vědět líp než Logan) matlá do formátů charakterního dramatu a psychodramatu, které mutanty vraždí efektivněji nežli jejich přirození nepřátelé. Ne, že by tu akce nebyla – mezi její vrcholy patří určitě bojové tance na střeše uhánějícího šinkanzenu či šípy s navázanými lany paralyzovaný Logan v Yashidově rodné vesnici –, ale není jí tu tolik a v takové kadenci, jak se od klasické marvelovky očekává.

Řekl bych to tak, že komiksový hrdina je tu od toho, aby tahal vidláky z jejich pelechů, a když dojdou, přičinlivě hledal další terče a ne především sebe samotného. Když tohle úplně nefunguje, nedokáže to kompenzovat ani vydařené trio ženských partů (nová ohrožená láska, nová kámoška ve zbrani a nová bestie, kterou je třeba stáhnout z její hadí kůže), které dělají Wolverinovi křoví a asociující něco jako nekrvavou odnož mutantek z Kill Billa, ani spektakulární kamera Rosse Emeryho, jež si hezky pohrává s japonskými exteriéry (včetně venkovských lokací), v jejichž kulise se klíčová část příběhu odehrává.

Wolverine / Tao Okamoto, Hugh Jackman
Zdroj: ČT24/CinemArt

Wolverin se nám, kteří o tom nic nevíme, snaží (mimo jiné) říci, jaké je věčné bytí opruz, a jak může lámat i tak bytelně adamantiem zocelené skelety, jako má Logan. Aby mi bylo správně rozuměno: Wolverin není vůbec špatná letní popcornovka, kterou je možné si užít, když po ní nebudete žádat víc, než může nabídnout. A jestli ve vás přesto vzbudí pocit, že jste přece jen čekali o něco víc, zůstaňte i na závěrečné titulky, které prolne upoutávka, vzbuzující naději, že příště se X-Meni sejdou přece jen v kompletnější podobě, kde jim to slušelo nejvíce.

WOLVERINE / THE WOLVERINE. USA 2013, 126 min., české titulky, od 12 let, 2D+3D. Režie: James Mangold. Scénář: Mark Bomback, Christopher McQuarrie. Kamera: Ross Emery. Hudba: Marco Beltrami. Hrají: Hugh Jackman (Logan), Tao Okamotová (Mariko), Rila Fukushimaová (Yukio), Svetlana Khodchenková (Viper), Will Yun Lee (Farada), Hal Yamanouchi (Yashida), Famke Janssenová (Jean Greyová). V kinech od 25. července 2013.