Jak se žije Antonínu Dvořákovi s Českou filharmonií

Praha - Ojedinělý počin České filharmonie - nahrávku všech devíti symfonií Antonína Dvořáka - provází od počátku filmové kamery. Komplet DVOŘÁK Complete Symphonies & Concertos vyšel v černu letošního roku, dokument o jeho vzniku odvysílá Česká televize na podzim. V současné době ho režisérka - Kanaďanka Barbara Willis Sweete - dokončuje.

Českou filharmonii sledovala po dva roky. Dokument zachytí nahrávání všech devíti Dvořákových symgonií a také třech jeho koncertů, které jsou součástí souborné nahrávky. Především ale dokumentuje návrat dirigenta Jiřího Bělohlávka, jenž se vedení filharmoniků ujal po šestiletém působení v symfonickém orchestru BBC.

Bělohlávek snímkem provází spolu s Davidem Beveridgem, americkým badatelem a odborníkem na Antonína Dvořáka. „Bělohlávek má jako hudebník na Dvořáka velmi specifický a zajímavý pohled, který může divákům odhalit z jeho hudby to, co třeba netušili. A David Beveridge zase dokáže vyprávět Dvořákův život jako příběh,“ podotkl generální ředitel České filharmonie David Mareček.

Dokument se vrací do skladatelovy rodné Nelahozevsi, na Vysokou, kde měl letní dům, i do Zlonic, v nichž se začal učit hře na varhany. Chybět nebude ani Praha a Dvořákova síň v Rudolfinu, kde působil v roli dirigenta a mimo jiné zde 4. ledna 1896 řídil historicky první koncert České filharmonie.

„Jdeme za Dvořákovým vnukem, který má v našem filmu jednu z hlavních rolí. Cestujeme vlaky, protože Dvořák vlaky miloval, a natáčeli jsme i s holuby, protože měl rád holuby,“ doplnila režisérka Barbara Willis Sweete, která má mimo jiné zkušenost s režií živých přenosů z Metropolitní opery do kin.

Dokument o České filharmonii a Antonínu Dvořákovi je před dokončením (zdroj: ČT24)

V televizi i v kině

Dokument se natáčel pod pracovním názvem Znovuzrození orchestru - s odkazem na ambiciózní projekt, jehož cílem je dostat Českou filharmonii znovu na výsluní světové vážné hudby. Hodinový snímek odvysílá v říjnu Česká televize, delší, osmdesátiminutová verze se objeví i v kinech a na jaře vyjde na DVD.

ČT art také na podzim uvede živé nahrávky Dvořákových symfonií, provázené rozhovorem Marka Ebena s šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem. Kromě toho Česká filharmonie symfonie č. 3, 5 a 7 a také všechny tři koncerty ze souborné nahrávky zahraje v září na festivalu Dvořákova Praha. Propagovat by ji měla i na BBC Proms.

Vydáno pod