Na Ďáblovu bibli padlo 160 oslů

Potštejn – V roce 1229, tedy před 785 lety byla dopsána takzvaná Ďáblova bible. Největší ručně napsaná kniha je dodnes velkou záhadou. Kodex gigas obsahuje přes 600 stran tehdejšího lidského poznání. Originál knihy je ve Švédsku, Česká republika má k dispozici jen neúplnou kopii.

Kniha bývá označována jako Kodex gigas (v překladu „Obrovská kniha“) nebo podle výjimečného vyobrazení ďábla také jako Ďáblova bible. Záměrem autora bylo shrnout veškeré vědění do jediného díla, tedy vytvořit jakousi „knihovnu v jediné knize“. Codex gigas je svázán v dřevěných deskách potažených kůží s kovovým zdobením. Původně obsahoval 320 pergamenových listů, na jejichž výrobu padlo 160 oslů. 

Originál knihy je ve Švédsku. Jiří Fogl ze Žamberka před lety vytvořil její repliku, na které s kolegy pracoval přes 500 hodin. Replika váží 78 kilogramů a je téměř metr vysoká, tedy stejně jako originál. „Dokonce byl požadavek, že kdyby to vycházelo lehčí, musíme to vyvážit olovem. Ale nic takého se nestalo, všechno to klaplo,“ vypráví knihař Fogl.

Originál knihy napsal podle pověsti jeden mnich za jedinou noc. Úderem půlnoci to nestíhal, a tak upsal svoji duši ďáblu. I podle badatelů napsal knihu jediný člověk. Trvalo mu to ovšem třicet let. Originál unikátní knihy vznikl v podlažickém klášteře u Chrudimi, v současnosti je uložen v Královské knihovně ve Stockholmu. 

Díky kopii mohou lidé do jedinečné knihy alespoň nahlédnout. „Někteří se u ní bojí, protože z ní vyzařuje určitá magie,“ uvedl správce zámku Potštejn Tomáš Dvořák, kde je až do neděle kopie Ďáblovy bible k vidění. Kopie putuje po českých a moravských knihovnách, hradech a zámcích. 

Ďáblova bible slaví výročí (zdroj: ČT24)