Martin Luther King: „Mám sen, že jednoho dne …“

Washington - Bojovník za lidská práva a rasovou rovnoprávnost v USA Martin Luther King pronesl během pochodu za práci a svobodu dne 28. srpna 1963 u washingtonského u Lincolnova památníku projev, známý jako „I have a dream“ (Mám sen). Projev, který tehdy vyslechlo přes čtvrt milionu lidí, se stal mezníkem v úsilí o ukončení rasové diskriminace. Kingova agažovanost za rovnoprávnost všech občanů byla v prosinci 1964 oceněna Nobelovou cenou za mír.

„Mám sen, že jednoho dne mé čtyři děti budou žít v zemi, kde nebudou posuzovány podle barvy kůže, ale podle charakteru,“ uvedl King ve svém projevu.

Prezident Lyndon Johnson rok po projevu podepsal zákon, který zakazoval diskriminaci v otázkách zaměstnání a vzdělání. V srpnu 1965 byla pak odstraněna další diskriminační opatření přijetím zákona o volebním právu.

Tento přední americký černošský aktivista, který hlásal metodu „bojovného nenásilí“, se stal uznávaným vůdcem pochodů a demonstrací. Dne 4. dubna 1968 byl však na balkoně motelu Lorraine v Memphisu ve státě Tennessee zavražděn. Za jeho vraždu byl odsouzen na 99 let James Earl Ray, který se původně ke zločinu přiznal. Později však svou vinu popřel. Nad smrtí Martina Luthera Kinga se i dnes pohybují otazníky.

Vydáno pod