Důchody mají v létě vzrůst průměrně o 700 korun, plánuje Jurečka. Stát to vyjde na dvacet miliard

Události: Důchody mají v létě vzrůst průměrně o 700 korun (zdroj: ČT24)

Stát kvůli vysoké inflaci připravuje další mimořádný růst důchodů. Po lednovém průměrném navýšení skoro o devět set korun je už zřejmé, že penze znovu stoupnou i v létě. Nejspíše v červnu, a to o dalších zhruba sedm set. České televizi to řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Národní rozpočtová rada náklady vyčíslila na dodatečných dvacet miliard korun.

„Víme, že ta situace pravděpodobně nastane, jsme si toho vědomi. Ta kalkulace je takto opravdu objektivně nastavena kolem dvaceti miliard korun a pak to v průměru může vycházet někde mezi 670, 700 korunami. Ale bavíme se o průměrné výši důchodů. Pak to přesně dopočítáme v okamžiku, kdy budeme mít přesnou informaci od Českého statistického úřadu,“ uvedl Jurečka.

Podobně jako u růstu penzí letos v červnu a září bude platit jednoduchá rovnice – čím vyšší důchod, tím vyšší přidání. Podle části sněmovní opozice je procentní nárůst penzí chyba. Chce, aby kvůli vysoké inflaci rostly penze všem důchodcům o stejnou částku. „To, jak to probíhá v současnosti, že se v podstatě zvyšuje stejným procentem, tak rozevírá nůžky mezi chudšími důchodci a bohatšími důchodci,“ okomentoval šéf SPD Tomio Okamura.

Od Nového roku také čeká důchodkyně, které měly děti, ještě jedna novinka – takzvané výchovné – tedy 500 korun za každé vychované dítě. Rozdíl mezi průměrným důchodem mužů a žen je přes tři tisíce. I kvůli tomu se začne od příštího roku vyplácet. To schválili poslanci už loni v létě, ještě v minulém volebním období. „Je mířená (pomoc) především na ženy, které vychovaly nás, produktivní generaci. Takže tím děláme i určité vyrovnání rozdílu výše těch důchodů,“ vysvětlil Jurečka.

„Předpokládám, že pokud právě třeba vdovy, nízkopříjmové důchodkyně budou teď mít tuto pětisetkorunu za každé vychované dítě navíc, tak už nebudou muset žádat o jinou sociální pomoc,“ míní šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Průměrná měsíční penze, která v září překročila osmnáct tisíc, vzroste při nezapočítání výchovného od ledna o zhruba 860 korun. Lidé se čtrnáctitisícovým důchodem dostanou navíc kolem šesti set padesáti korun, ti s dvacetitisícovým necelou tisícovku. „Valorizace, ke které dochází na začátku ledna, zohledňuje samozřejmě inflaci v plné výši,“ upřesnila místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku Pavla Pivoňka Vaňková (STAN).

Bez zvyšování schodku

Ministerstvo financí bude muset na mimořádné zvýšení důchodů v příštím roce poslat dalších dvacet miliard korun. Tuto částku ale zatím resort ve státním rozpočtu připravenou nemá.

Šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS) kvůli chybějícím dvaceti miliardám novelu rozpočtu ani prohloubení oficiálního schodku neplánuje. „Není to ani jedno procento těch výdajů. Ta částka zní obrovsky, ale v míře příjmů a výdajů není tak vysoká. Myslím, že bychom to zvládli. Nechtěl bych, aby byla novela státního rozpočtu,“ uvedl Stanjura.

„Udělal baťovské číslo, aby se mohl chlubit, že má schodek pod 300 miliard a má to nereálné jak na příjmové straně, tak na výdajové,“ míní předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Přesnou částku, o kterou by měly důchody mimořádně vzrůst v létě, má ministerstvo práce oznámit v polovině ledna.

Letos už průměrný důchod přesáhl osmnáct tisíc korun měsíčně. To je skoro o tři tisíce víc než vloni a o sedm tisíc více než před deseti lety. Výdaje na důchody rychle rostou. Příští rok stát zatím počítal s už tak rekordní sumou 672 miliard korun. Představuje o polovinu vyšší náklady než před čtyřmi lety.

Populace navíc stárne. Lidí starších 65 let už jsou více než dva miliony a 169 tisíc. To je pětina všech obyvatel.