Sankce zastavují výrobu v ruském centru autoprůmyslu

Události: Sankce ochromily ruské centrum automobilového průmyslu (zdroj: ČT24)

Ruské město Kaluga a tamní závody zahraničních automobilek tvrdě zasáhly západní sankce uvalené v posledních týdnech na Rusko kvůli jeho útoku na Ukrajinu. Tisíce zaměstnanců automobilových závodů jsou momentálně bez práce a ceny potravin v obchodech rostou. Evropské státy navíc připravují další sankce.

Město Kaluga se proslavilo jako kolébka ruské kosmonautiky a v posledních letech se stalo cílem západních investic –⁠ od roku 2006 sem přiteklo více než patnáct miliard dolarů.

Město asi 180 kilometrů jihozápadně od Moskvy od té doby zaplnily továrny velkých automobilek. Centrum automobilové výroby nyní ale zastavují válečné sankce. 

Stupňující se západní sankce prohloubily hlavně nedostatek součástek a vedly k zastavení výroby ve dvou klíčových továrnách. Přerušení provozu se týká německého koncernu Volkswagen, který zaměstnává 4200 lidí, a švédské společnosti Volvo, ve které pracuje přes šest set lidí. 

Další továrna, která je společným podnikem automobilek Stellantis a Mitsubishi a zaměstnává dva tisíce lidí, by kvůli nedostatku součástek mohla produkci v brzké době rovněž přerušit.

Další sankce po masakru v Buče

Vraždění civilistů v Buče a dalších obcích v okolí Kyjeva přimělo západní státy k přípravě ještě dalších sankcí. Rusko tak čelí postupnému odlivu západních firem i kapitálu už od začátku agrese proti Ukrajině.

Analytici Rusku předpovídají vysokou inflaci a pokles ekonomiky na úroveň z roku 2009. Kreml však tvrdí, že domácí ekonomiku mohou nepřátelské zásahy posílit.