Češi nárokují peníze za zrušené zájezdy. Za rok přerušilo podnikání přes sto cestovních kanceláří

Češi nárokují peníze za zrušené zájezdy (zdroj: ČT24)

V Česku za poslední rok přestalo podnikat přes sto cestovních kanceláří, tedy nejvíc v historii. Skoro dvě desítky z nich podle ministerstva pro místní rozvoj skončily úplně. Pojišťovny odhadují, že jejich klientům letos vyplatí zhruba tři čtvrtě miliardy korun. Odškodnění by mohlo dostat víc než 45 tisíc lidí.

Bohumír Šimík z Liberce si loni u cestovní kanceláře Firo-tour koupil zájezd na Kypr. Kvůli epidemii ale neodletěl a svou dovolenou plánoval na letošní rok. „Máme zaplacenou zálohu nějakých 46 tisíc korun, takže 44 tisíc bychom ještě měli doplácet,“ konstatuje.

Firo-tour, i když je v insolvenci, mu nabídla nový zájezd. Pokud pošle zbylé peníze, může na dovolenou v srpnu odjet. „Cestovní kancelář, která nemá pojištění pro případ úpadku, nemůže jako cestovní kancelář podnikat, ale může prodávat zájezdy jiné, pojištěné kanceláře,“ vysvětluje ředitelka odboru cestovního ruchu na ministerstvu pro místní rozvoj Renata Králová.

Majitel Firo-tour Roman Fisek ve svém vyjádření pro Českou televizi potvrdil, že vlastní produkty organizované kanceláří neprodávají. „Ale v mnoha zahraničních hotelech je ze strany Firo-tour vysoký objem předplacených záloh a z těchto důvodů pro část klientů, kteří si svou dovolenou původně zakoupili v roce 2019 nebo 2020, zajišťujeme zahraniční dovolenou i v této sezoně. Pokud klient zájem nemá, plně toto respektujeme,“ vysvětluje.

Nárok na vrácení peněz za zrušený zájezd se musí posoudit individuálně

Bohumír Šimík se tento týden nakonec rozhodl, že na Kypr neodjede a obrátí se na pojišťovnu. A není sám. Slavia pojišťovna přijala na šest tisíc žádostí v celkové hodnotě přes dvě stě milionů korun. Vyplaceno už bylo nebo v příštích dnech bude zhruba osmdesát milionů.

Její mluvčí Martina Lambert upozornila, že každý nárok se musí prošetřit individuálně a v kooperaci s cestovní kanceláří. „Považujeme za důležité zdůraznit, že pojišťovna může nároky vyplatit vždy až po potvrzení hodnot a nároků klientů ze strany samotné CK Firo-tour, součinnost cestovní kanceláře je proto nezbytná,“ uvedla.

V Česku je aktuálně přes šest set funkčních cestovních kanceláří. V posledním roce skončily necelé dvě desítky a necelá čtvrtina jich přerušila činnost.

Počet cestovních kanceláří
Zdroj: ČT24