Česká pošta bude spolupracovat s čínským AliExpressem. Zásilky má doručit do 10 dnů

Česká pošta se dohodla na spolupráci s čínským internetovým obchodem AliExpress. Cílem dohody je, aby se Česká republika v roce 2021 zařadila do skupiny zemí, ve kterých budou zásilky doručovány do deseti dnů od objednání na AliExpressu.

Dohodě předchází pilotní projekt, během něhož bude pošta v rámci připravované slevové akce AliExpresu 11. listopadu doručovat desítky tisíc zásilek e-shopu pro české zákazníky. Balíčky budou odeslány přes speciální celní překladiště v Belgii a dostanou se tak k zákazníkům rychleji, typicky do dvou týdnů od objednání.

„Při aktuální slevové akci jde o pilotní spolupráci, jejímž cílem je co nejrychlejší dodání zboží koncovým zákazníkům. Proto budou objednávky odesílány jako vnitrostátní zásilka v rámci ČR. Spolupráce s Českou poštou je pro tento globální e-shop logická, protože nabízíme nejširší logistickou síť v Česku,“ uvedl manažer mezinárodního obchodu České pošty Martin Hurda.

Bez dodatečné DPH a cla

Při doručení prostřednictvím České pošty budou mít zákazníci jistotu, že zásilka nebude zatížena dodatečnou daní z přidané hodnoty nebo clem, protože balíky budou předem propuštěny do volného oběhu v rámci EU v Belgii. Pro zákazníky se při nákupech nic nemění, postup zadávání objednávek přes AliExpress zůstane stejný.

AliExpress byl spuštěn v roce 2010 a kromě Číny je velmi populární v Rusku, Spojených státech, Brazílii, Španělsku a ve Francii. Rádi na něm nakupují i Češi. Loni v srpnu otevřel první kamennou prodejnu v Evropě poblíž Madridu.