Babiš: Daně se zvyší, pokud neomezíme úniky

Čestlice - Pokud se nepodaří prosadit elektronickou evidenci tržeb (EET) a další opaření ministerstva financí proti daňovým únikům, nezbude nic jiného než zvyšovat daně. Na kongresu Horeka 112 to uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Zároveň ale upozornil, že pokud se podaří minimalizovat daňové úniky, tak je naopak perspektivně prostor pro snižování daní. Babiš věří, že EET spuštěna bude, a to zřejmě v únoru 2016, místo původního lednového termínu.

„Chtěl bych perspektivně snižovat daně. Pokud je budou všichni platit, tak je prostor pro jejich snižování. Pokud se to vše, tedy opatření proti únikům, nepodaří, tak nám nezbude než navyšovat daně,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš.

Babiš v souvislosti s evidencí tržeb zopakoval, že pokud projekt projde úspěšně legislativním procesem, bude spuštěn později než od ledna 2016, jak se původně zamýšlelo. „Nebude to dříve než 15. února,“ uvedl dnes ministr. Vláda by návrh EET měla projednat 3. června, Legislativní rada vlády již tento čtvrtek.

Ministerstvo financí si od on-line evidence tržeb slibuje omezení šedé ekonomiky a lepší výběr daní, a to hlavně daně z přidané hodnoty (DPH). Inspirací pro zavedení byly zkušenosti z Chorvatska, které by měl 16. června představit na konferenci v Praze chorvatský ministr financí Boris Lalovac.

„Když podnikatel nebude k systému evidence připojen k datu účinnosti zákona, bude zákon porušovat,“ upozornila náměstkyně ministra financí Simona Hornochová. Finanční správa bude mít podle ní k dispozici sankce. Ty budou od prostého napomenutí ze strany úřadů přes udělení pokuty na místě nebo pokuty ve správním řízení do výše půl milionu korun až po dočasné uzavření provozovny nebo přerušení činnosti. Kvůli zavedení evidence tržeb by podle náměstkyně ministra financí měla finanční správa přijmout tři sta lidí jako specializované kontrolory. Celní správa by měla přijmout zhruba stovku lidí.

Evidence by se měla týkat ubytovacích a stravovacích služeb, velkoobchodu a maloobchodu. U dalších činností bude záležet na tom, jak provoz systému vyhodnotí Finanční správa. Podle již dostupného materiálu k evidenci tržeb může státní rozpočet celkově získat z DPH a daně z příjmu dodatečně ze sektoru stravování a pohostinství a maloobchodu zhruba 12,5 miliardy korun. „V evidenci tržeb je perspektivně třicet miliard korun,“ vypočítával Babiš.  

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Vláda se předlohou ještě nezabývala. Nicméně vládní strany se na počátku května výrazně přiblížily k definitivní dohodě o evidenci tržeb. Shoda zatím panuje v obecné rovině, lidovci ještě chtějí počkat na konkrétní paragrafové znění návrhu a chtějí znát přesné ekonomické dopady normy.

  • Vedle analýzy předpokládaných dopadů na podnikatele nebo definování výjimek přímo v zákoně patří mezi požadavky KDU-ČSL na elektronickou evidenci tržeb také státem garantovaný software zdarma. Nechtějí tak, aby se opakovaly experimenty v IT systémech, jako byla sKarta nebo registr aut. Jan Volný (ANO) ale namítá, že při výběru nějakého speciálního dodavatele softwaru by způsobili deformaci trhu.
Pokladna
Zdroj: ČT24

Co požaduje KDU-ČSL vzhledem k zavedení Elektronické evidence tržeb (EET):

  • Analýzu o předpokládaných dopadech na podnikatelskou sféru včetně makroekonomického rozboru dopadů jak na příjmovou, tak výdajovou stránku státního rozpočtu v důsledku zavedení EET.
  • Kolik bude třeba přijmout nových pracovníků, včetně vyčíslení nákladů.
  • Informace a konkrétní čísla ilustrující zkušenosti se zavedením obdobných systémů v zahraničí.
  • Definici výjimek z EET přímo v zákoně, nikoliv ve vyhlášce.
  • Státem garantovaný software, který bude pro uživatele zdarma ke stažení.

Cílem zavedení elektronické evidence tržeb je bojovat s daňovými úniky. Podle zprávy NKÚ takhle stát tratí zhruba sto miliard korun. Ve zprávě se ale podle místopředsedy KDU-ČSL Jana Bartoška píše, že plán ministerstva financí by řešil pouze sedm procent těchto úniků.

  • „Naopak čtyřicet procent úniků je ve velkých firmách, kde k nim dochází právě prostřednictvím zkreslování hospodaření těchto firem. Je to tedy spíš o nějaké konsolidaci daňové a celní správy a zvýšení výběru a kontroly těchto velkých firem,“ tvrdí Bartošek. Podle Volného tvoří ale únik sto miliard korun na DPH, zatímco zkreslování výsledků velkých firem se týká daně z příjmu.

Sociální demokracie každopádně návrh podle premiéra Sobotky podpoří. S elektronickou evidencí tržeb naopak nesouhlasí například opoziční TOP 09 a ODS nebo Strana soukromníků ČR. Ta dokonce chystá proti zavedení elektronické evidence tržeb protestní akce. Pravicová opozice už v půlce května slíbila v souvislosti se schvalováním EET největší obstrukce v historii samostatného Česka.

  • „My jako občanští demokraté jsme připraveni v tom vydržet do konce volebního období. Což je dva a půl roku,“ řekl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. „Jsme připraveni blokovat elektronickou evidenci tržeb, zejména ve třetím čtení, co nejdéle, klidně i do konce tohoto volebního období,“ uvedl také místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík (TOP 09).

Babiš odmítá argumenty opozice, že projektem se bez jakéhokoliv přínosu zkomplikuje podnikání nebo zvýší administrativní zátěž. „Bude to ale velké politikum, a to i v rámci koalice,“ zhodnotil aktuální situaci Babiš.

Zavedení EET kritizuje také Asociace podnikatelů a manažerů, která považuje Babišovy argumenty za soubor nepravd, polopravd a překroucených tvrzení. „Pravda je, že EET je velikou příležitostí pro velké firmy, a to jak na zajímavé zakázky z veřejných prostředků, tak i na potlačení malé konkurence,“ varovala asociace.

Souhlas se zavedením elektronické evidence tržeb
Zdroj: ČT24/AMSP

Ve finále by se elektronická evidence tržeb mohla týkat až šesti stovek tisíc poskytovatelů služeb: obchodníků, restauratérů, hoteliérů nebo řemeslníků. Jednotlivá odvětví by se měla připojovat postupně.

Návrh rovněž snižuje sazby DPH v oblasti stravovacích služeb z 21 na 15 procent a zavádí jednorázovou slevou 5000 korun pro všechny poplatníky daně z příjmů fyzických osob, kterým v daném roce vznikla povinnost evidovat tržby. Norma nezavádí povinnost zákazníka převzít účtenku a zřizuje účtenkovou loterii. „Do budoucna se nebráním i debatě o snížení DPH u restaurací na 10 procent,“ předeslal Babiš.

Podle účetní specialistky společnosti Sečteno Jolany Pražákové stoupnou náklady na zavedení EET drobným podnikatelům a živnostníkům o dvacet až třicet tisíc korun ročně. „Dopad to bude mít především na menší a malé živnostníky a společnosti ve smyslu nákladů na pořízení patřičných pokladen a tiskáren pro tisk pokladních dokladů a kvalitní internet,“ vyjmenovala Pražáková. Náklady rovněž zvýší údržba zařízení a softwaru, školení zaměstnanců nebo vyšší úhrady účetním kancelářím kvůli zpracovávání dokladů.

Babiš ale již dříve řekl, že podnikatelé si budou moci software, aplikaci a spojení s finanční správou pronajmout, celý balíček bude stát 100 až 300 korun za měsíc. S elektronickou pokladnou, která čte čárový kód a stojí zhruba 7000 korun, půjde o 500 korun měsíčně.