Výrobce lisů TS Plzeň do konce roku skončí, propustí stovku lidí

Plzeňský výrobce lisů TS Plzeň (dříve Škoda Těžké strojírenství) se 150letou tradicí do konce roku skončí. Úřadu práce nahlásil hromadné propouštění stovky lidí, kteří firmu opustí do 31. prosince.

Podnik, kde bylo ještě na začátku roku 226 zaměstnanců, jich měl k 1. září o 90 méně. Dalších 29 skončí v září, většinou strojaři, kteří dokončili rozdělané zakázky, řekl ve čtvrtek agentuře ČTK předseda odborů Ervín Eger. V říjnu odejde z firmy dalších 32 zaměstnanců. Podnik nikomu nedluží výplaty a všem odcházejícím platí odstupné.

„Do konce roku to tu skončí, továrna se zavře,“ uvedl Eger. V Plzni, mimo současný areál, by mělo zůstat asi dvacet konstruktérů a obchodníků. Přejdou pod mateřskou firmu ŽĎAS, která se k situaci v TS Plzeň nevyjadřuje a odkazuje na čínského vlastníka CITIC Group.

Odstupné až osm platů

„Společnost zatím plní vše, na čem jsme se dohodli, včetně navýšeného odstupného,“ uvedl Eger. Pokud člověk pracoval ve firmě přes 25 let, může dostat až osm platů. 

Odboráři i řada zaměstnanců podniku se domnívá, že firmu šlo zachránit. „Ale nebyl zájem, za tři čtvrtě roku je firma totálně na dně. Nepodařilo se nám s tím nic udělat, ani přes média, ani přes OS KOVO,“ uvedl Eger.

Odbory TS v květnu vyhlásily stávkovou pohotovost kvůli neuspokojivé ekonomické situaci a nedostatku zakázek.