V Plané nad Lužnicí spustili největší bateriové úložiště v Česku, průměrná domácnost by z něj fungovala rok

Energetická skupina C-Energy spustila v pátek v areálu v Plané nad Lužnicí na Táborsku největší bateriové úložiště v Česku. Celková investice činila 70 milionů korun, samotný bateriový systém stál 60 milionů.

Zařízení má výkon čtyři megawatty (MW) a kapacitu 2,5 megawatthodin (MWh), uvedla agentura ČTK. Firma podle ní tvrdí, že průměrná česká domácnost by z instalovaných baterií mohla napájet svá elektrická zařízení až jeden rok.

Úložiště používá technologii SIESTORAGE (Siemens Energy Storage) od společnosti Siemens. Zahrnuje řídicí systémy, lithium-iontové bateriové články, rozvaděče, střídače, transformátory, napájení vlastní spotřeby a další pomocné systémy. Celé akumulační zařízení je umístěno ve venkovním prostředí ve třech kontejnerech.

Jak pokrýt špičky spotřeby

„Instalace baterií v energetickém zdroji C-Energy je typickou ukázkou toho, jak mohou moderní technologie pronikat do tradičních oblastí průmyslu,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). 

Unikátnost aplikace bateriového úložiště v Plané spočívá podle C-Energy zejména v jeho zapojení vedle stávajícího zdroje, kdy při relativně nízké kapacitě poskytuje baterie velký výkon, a přitom umožňuje účinně optimalizovat pokrývání špiček spotřeby elektrické energie zákazníků firmy.

První velké baterie pro nadbytečnou energii postavila společnost E.ON v Mydlovarech na Českobudějovicku a firma Solar Global v Prakšicích na Uherskohradišťsku už v roce 2017. Oba systémy dohromady mají celkový výkon okolo dvou megawattů (MW) a kapacitu tři megawatthodiny (MWh).