Za odborářské kormidlo se postaví Středula, chce odbory silnější

Praha – Novým předákem Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) se na příští čtyři roky stal šéf svazu KOVO Josef Středula. Zvolili ho odboráři na sjezdu, kde získal 142 z 227 hlasů. Středula porazil svého protikandidáta, dosavadního místopředsedu ČMKOS Václava Pícla.

ČMKOS neměla lídra od podzimu, kdy její tehdejší předák Jaroslav Zavadil po svém zvolení do sněmovny odešel z funkce. Centrálu od té doby řídil právě neúspěšný Pícl. Za prvního místopředsedu ČMKOS pak delegáti vybrali šéfa odborářských legislativců Víta Samka a svůj místopředsednický post obhájila i Radka Sokolová.

Pícl: Vítěz byl předem známý 

Středula přirovnal odborovou činnost a centrálu k dobře ladícímu orchestru, který by chtěl dirigovat: „Chtěl bych, aby ČMKOS byla orchestrem skutečně toho nejlepšího zvuku, aby každý věděl, kdy má hrát potichu a kdy nahlas.“

Pícl uvedl, že jeho rozhodování o kandidatuře nebylo jednoduché. „Zvlášť když dopředu znáte vítěze,“ prohlásil po volbě. Chtěl prý vytvořit alternativu. Zvolení Středuly nebylo žádným překvapením ani pro Jaroslava Hanáka, prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR. „Preference byly 60:40,“ uvedl v pořadu Ekonomika ČT24.

Josef Středula, nový předseda ČMKOS:

„Já se budu snažit posílit odbory. Je to má celoživotní práce a velmi mě baví a ještě víc mě baví, když můžu politikům zleva i zprava říkat, co dělají špatně. Protože mám velmi silnou a nezávislou pozici a můžu skutečně hodně udělat pro lidi, ale jak říkám, tady na ČMKOS to není o jednom člověku.“

Středula, který vstoupil do odborů před 24 lety, se už před svým zvolením nechal slyšet, že se nebude bránit razantnějším krokům. „Pokud neprosadíme to, co je pro nás zásadní, jsem připraven postavit se do čela jakéhokoliv protestu. Argumenty se budeme snažit dotáhnout do konce. Může to být i pomocí demonstrace či stávky. Nemůžeme se předem vzdát žádných nástrojů,“ prohlásil rezolutně šéf Odborového svazu KOVO. Prý nechce být ani radikální, ani umírněný.

„Nespokojenost lidí v České republice není malá a vláda dala lidem v podobě programového prohlášení velká očekávání. Pokud by ze svých předsevzetí uhnula, daly by se očekávat podobné protesty jako před dvěma lety,“ prohlásil v Událostech, komentářích. Po vládě bude požadovat, aby do konce svého volebního období prosadila zvýšení minimální mzdy na 10 tisíc korun.

Josef Středula (46)

Od roku 2005 předsedá Odborovému svazu KOVO. Tento svaz má více než 127 000 členů, což z něj činí největší odborovou organizaci v Česku a jednu z nejsilnějších ve střední Evropě.

Vystudoval Střední průmyslovou školu strojnickou v Opavě. Poté pracoval ve vítkovických železárnách a byl aktivní v odborech. Po listopadu 1989 se podílel na přeměně Revolučního odborového hnutí (ROH) ve standardní odbory.

V posledních letech se profiloval jako výrazný kritik pravicových vlád, svaz pod jeho vedením stál v čele protestů a demonstrací organizovaných ČMKOS.

Kdo stál v čele odborů dříve 

V minulosti šéfovali největší odborové centrále muži, kteří se nakonec rozhodli vstoupit vysoké politiky. Konkrétně nynější europoslanec, předseda Senátu a poslanec českého parlamentu. 

RICHARD FALBR 

Odbory vedl od roku 1994, o tři roky později byl u šedesátitisícové demonstrace proti sociální politice tehdejší Klausovy vlády. V roce 2004 pak zamířil do Evropského parlamentu. Teď je na konci druhého funkčního období. Mezi odboráře podle svých slov stále chodí rád. 

Richard Falbr
Zdroj: ČT24/Jaroslav Hodík

MILAN ŠTĚCH 

Současný druhý nejvyšší ústavní činitel stál v čele odborů osm let. V této roli v roce 2008 spoluorganizoval hodinovou výstražnou stávku proti reformám vlády Mirka Topolánka, do které se zapojil až milion lidí. V Senátu si do předsednického křesla sedl poprvé v listopadu 2010. Mandát mu končí v říjnu. 

Milan Štěch
Zdroj: David Taneček/ČTK

JAROSLAV ZAVADIL 

Až doteď poslední šéf odborů. Funkci opustil po svém zvolení do sněmovny. Za svého působení v odborech byl častým kritikem kabinetu Petra Nečase. Předloni stál v čele stotisícové demonstrace na Václavském náměstí. Teď už místo odborářských demonstrací vystupuje za řečnickým pultem ve sněmovně. K odborům má i on pořád blízko. 

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Středula se pokusí získat nové členy

Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů zastupuje odbory třeba na jednání tripartity. Pod sebou má 29 svazů s celkem 370 tisíci členy. Jejich počet ale v posledních letech výrazně klesl. V roce 2007 ČMKOS zastupovalo přes 600 tisíc odborářů. A na svém začátku v roce 1990 dokonce pět milionů. 

I kvůli rapidnímu úbytku členů si nový předseda vytyčil jako jednu ze svých priorit zatraktivnění odborové organizace. Další prioritou odborů je boj proti rekordní nezaměstnanosti, která v březnu dosáhla 9,2 procenta. Bez práce tedy bylo necelých 550 tisíc lidí.

A jak je to s důvěrou odborů? Průzkumy veřejného mínění ukazují, že jim dlouhodobě věří mezi 30 až 40 procenty dotázaných. V posledních letech dokonce důvěra v odbory, alespoň podle výzkumů CVVM, i mírně roste. Loni v říjnu věřilo odborům 45 procent lidí.