Koruna za vytříděnou plechovku. První výrobci usilují o třídění hliníkových obalů

Události ČT: Koruna za vytříděnou plechovku (zdroj: ČT24)

Za vytříděnou plechovku koruna nazpět. První tři výrobci nápojů začali zálohovat hliníkové obaly. Zrecyklovat je pak bezztrátově nechají v zahraničí. Zhruba po osmitýdenním procesu by se tak lidé mohli znovu napít ze „stejné“ plechovky.

Prázdné plechovky většinou končí v popelnicích na směsný odpad. Motivovat lidi k třídění mají mentolově zelené koše i vrácená koruna za plechovku.

„Zatím jsme jich po celé republice rozmístili 64 na více než třiceti místech,“ upřesňuje ředitel Vi Wine Jan Langhans.

Speciální koše na použité prázdné plechovky stojí většinou v kinech, v obchodních centrech nebo třeba v galerijní kavárně. Patří do nich všechny plechovky od nápojů. 

Koš na recyklaci plechovek
Zdroj: ČT24

Zálohované jsou zatím ale jen od tří značek, které projekt vymyslely – Secco+, Vi Wine a Smarty, sdružení v asociaci WIACA.

„Je potřeba ukázat plechovku, které se záloha týká, obsluha kavárny použije speciální aplikaci, vyplní počet vrácených plechovek a vygeneruje jednoduchý kód, na který je načtená záloha. V případě, že chce zákazník zálohu vyplatit, vyplní číslo účtu a my mu do dvou pracovních dní pošleme peníze na účet,“ vysvětluje Langhans.

„Hliníku, ze kterého se plechovky vyrábějí, je na planetě omezené množství. Jako národ, natož lidstvo, si tedy nemůžeme dovolit s ním jen tak plýtvat a kvůli jeho získávání ničit životní prostředí,“ poznamenala ředitelka provozu společnosti Vi Wine a předsedkyně WIACA Jana Drozdová.

Firma, která by plechovky zrecyklovala, ale zatím v Česku není. Až se tak koše naplní, vyvezou se ke zpracování do Německa.

Vydáno pod