Omezené kapacity české ekonomiky se ozývají. Ve druhém čtvrtletí přibrzdila růst na 2,3 procenta

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí zpomalila meziroční růst (zdroj: ČT24)

Český hrubý domácí produkt rostl ve druhém čtvrtletí meziročně o 2,3 procenta, ukazuje předběžný odhad Českého statistického úřadu. Ještě za první čtvrtletí činil růst 4,2 procenta. V mezičtvrtletním srovnání si podle statistiků sice ekonomika stále udržuje svou výkonnost, avšak meziročně došlo k poklesu dynamiky růstu.

„Tempo růstu ekonomiky České republiky je stále znatelně pomalejší než loni, kdy zejména v první polovině roku tuzemská národohospodářská expanze kulminovala,“ poznamenal hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Výsledek za druhé čtvrtletí označuje za zklamání, které zaostává za očekáváním trhu. Při dalším zpřesnění výsledku ze strany statistiků je ale podle něj možná ještě poměrně výrazná korekce.

„Se zpomalením se tedy počítalo, ale ne s tak velkým. Zpomalení naznačovala domácí i zahraniční data,“ dodal hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora.

Vývoj HDP
Zdroj: ČTK/ČSÚ

„V České republice postupně končí éra rychlého hospodářského růstu a ekonomika se vrací ke standardnímu vývoji,“ podotkl hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Průměrný růst hrubého domácího produktu od vzniku České republiky do roku 2017 činil 2,6 procenta a současné tempo hospodářského růstu se tak podle Křečka nachází pod dlouhodobým průměrem. 

Česko se relativně rychle stává z premianta propadlíkem regionu.
Viktor Zeisel
hlavní ekonom Komerční banky

„Jasně se ukazuje, že česká ekonomika zaostává za svými regionálními protějšky,“ upozornil hlavní ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. „Maďarský HDP vzrostl o 4,6 procenta a polský podle našeho odhadu přidá 5,2 procenta. Dynamika domácí ekonomiky spíše odpovídá Německu, kde hospodářství ve druhém čtvrtletí vzrostlo o dvě procenta. Do velké míry za to mohou kapacitní omezení české ekonomiky, které se nejvíce projevují na trhu práce,“ dodal Zeisel. Podle něj by byl pro zvyšování HDP nezbytný růst produktivity, ale ten zatím není vidět.

  • Slovenská ekonomika ve druhém čtvrtletí zrychlila růst na 4,1 procenta ze 3,6 procenta v prvním čtvrtletí. HDP země tak rostl nejrychleji od konce roku 2015 a vývoj byl lepší než odhady analytiků.
  • Hospodářský růst Německa ve druhém letošním čtvrtletí podle kalendářně očištěných dat meziročně zvolnil tempo růstu hrubého domácího produktu na 2,0 z 2,1 procenta v prvním čtvrtletí.

Podle analytika Raiffeisenbank Jakuba Červenky však česká ekonomika jede stále na plné obrátky, což vyvozuje z mezičtvrtletního růstu, který zůstal na úrovni růstu v prvním čtvrtletí. Také podle hlavního ekonoma ING Bank Jakuba Seidlera se na propadu meziroční dynamiky podepsalo to, že loňské druhé čtvrtletí vykázalo hodně velký růst – 4,9 procenta. „Meziroční dynamika růstu HDP by tak měla být ve druhém čtvrtletí nejslabší v letošním roce, a v následujících čtvrtletích by měla opět mírně zrychlit,“ míní Seidler.

Tahouny ekonomiky jsou spotřeba domácností i investice

Podle Zeisela je z komentáře statistického úřadu vidět, že se na růstu nejvíce podílela domácí poptávka. „Spotřeba roste ruku v ruce se zvyšováním platů a zlepšujícím se výhledem ekonomiky,“ zmínil.

„Mzdy rostou v nominálním vyjádření tak citelně, že Čechy zatím o spotřebitelský apetýt prakticky nepřipravuje ani sílící růst cen bydlení či elektřiny,“ dodal Kovanda.

Druhým tahounem české ekonomiky jsou podle Kovandy investice, zejména investice podnikové, což označuje za žádoucí.

„Vzhledem k tomu, že jak spotřeba, tak investice vykazují nezanedbatelnou dovozní náročnost, promítá se poptávka po zahraničním spotřebním a investičním dovozu do silného tlaku na horší výkon zahraničního obchodu. Pozitivním překvapením předběžných výsledků je tedy kladný příspěvek zahraničního obchodu k růstu HDP. Česká ekonomika tedy zatím obstojně čelí nasycování evropského trhu s osobními automobily, které je letos nejpatrnější od roku 2013,“ přiblížil.

Letos ekonomika poroste nejspíš na úrovni tří procent

Letošní celkový růst vidí ekonomové nejčastěji u tří procent. Přesně tři procenta očekává Zeisel nebo Kovanda.

„Česká ekonomika dosáhla na přelomu roku vrcholu svého hospodářského cyklu a v novém roce začala pomalý sestup. Za celý letošní rok očekáváme zpomalení růstu HDP na 3,5 procenta. V dohledné době ale tempo expanze zůstane nad svým dlouhodobým potenciálem, který je okolo tří procent,“ uvedl Červenka.

„Lze ale předpokládat, že se růst HDP za celý rok 2018 bude pohybovat v oblasti tří procent, možná mírně nad touto úrovní,“ uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. Na výkon bude podle něj mít vliv hospodářská situace v eurozóně (kde růst zatím zaostal za očekáváním), vývoj ve sféře mezinárodního obchodu (případná eskalace obchodních válek) a tuzemský trh práce.

Méně důvěry v možnosti českého hospodářství vidí v Next Finance. „Náš model počítá s tím, že ekonomika poroste v roce 2018 o 2,2 procent. Pravděpodobnost recese v roce 2019 rychle roste,“ řekl Pikora.