Do Řecka zasaženého ničivými požáry se chystají tisíce Čechů. Někteří mění hotely, většina ale zájezd neruší

Události: Dopady požárů na české turisty (zdroj: ČT24)

V Řecku zasaženém ničivými požáry je teď podle odhadů až 50 tisíc Čechů. A další tisíce se chystají na dovolenou odcestovat. Cestovní kanceláře proto řeší dotazy klientů, zda mohou bezpečně vyrazit, jak je to s případnou změnou hotelů či se storno poplatky. Většina klientů cestovních kanceláří ale dovolené neruší.

Stornovat zájezd bez poplatku mohou klienti cestovních kanceláří podle podmínek, které uzavřou s jednotlivými cestovními agenturami. 

„Pokud by ministerstvo zahraničí vyhlásilo tu lokalitu za nebezpečnou, měli by lidé právo odstoupit ze zájezdu bez storno poplatku. Jinak by museli zaplatit storno poplatek. Pokud ovšem sama ta cestovní kancelář zruší zájezd, tak samozřejmě musí lidem vrátit všechny peníze,“ vysvětluje mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Podle mluvčího Petra Šatného nevozí cestovní kancelář Alexandria své klienty do ohrožených oblastí. „V tuto chvíli jsou oblasti bezpečné, a pokud někdo stornuje, je to čistě jeho rozhodnutí a storno poplatky budeme samozřejmě požadovat,“ dodal. 

Zájezd do Řecka, konkrétně do Kinety, si v březnu koupila i Marta Uhrová. Odletět má tuto neděli. Do oblasti, kde hořelo, se jí ale i kvůli jejímu zdravotnímu omezení nechce. 

„Já mám hrozný strach z evakuace, protože nejsem pohybově zdatný člověk,“ vysvětlila. Vybrala si proto jiný hotel na Krétě. Cestovní kancelář jí tuto změnu umožnila, ovšem s doplacením do katalogové ceny. 

„Pokud by si klientka vybrala hotel v přibližně stejné cenové hladině, tak nebude připlácet nic a nebude platit ani žádné storno poplatky. Pokud by si vybrala hotel kvalitnější nebo ve vyšší úrovni, který je dražší, tak by musela ten rozdíl uhradit,“ uvedl mluvčí Exim Tours Stanislav Zima. 

Právě tato cestovní kancelář má v Řecku zhruba sto klientů ubytovaných nedaleko místa tragických požárů. Jejich hotel na čas omezil provoz. V současné době už by měl fungovat normálně a čeští turisté zůstávají.

Ministerstvo zahraničí vydalo doporučení pro cesty do Řecka

Řecko se stalo loni pátou nejoblíbenější zahraniční destinací českých turistů. I proto ministerstvo zahraničí nyní kvůli požárům vydalo doporučení na cesty.

Pokud se lidé nacházejí v oblasti případných požárů, měli postupovat podle pokynů policie a hasičů a zaměstnanců hotelu, komunikovat s delegátkou cestovní kanceláře. Ministerstvo také mj. doporučuje připravit si evakuační zavazadlo, ve kterém budou léky, voda, cestovní doklady, peníze a mobilní telefon. U dětí doporučuje přibalit kojeneckou výživu, pleny aj.

Pro krizovou komunikaci doporučuje kontaktovat pobřežní hlídku na čísle 108, v případě pohřešování osoby volat hasiče (číslo 199), nebo nouzovou evropskou linku číslo 112, kde lze  hovořit česky.