Vláda odsouhlasila vydání dluhopisů v příštím roce

Praha - Příští rok by měl stát vydat dluhopisy až za 210 miliard korun, schválila to dnes vláda v demisi. Státní dluh by se kvůli tomu zvyšovat neměl. Kabinet Jiřího Rusnoka se zabýval i mýtem na českých silnicích. Schválil návrh, který upravuje vybírání poplatků po roce 2016, kdy vyprší stávající smlouva se společností Kapsch. Ministr dopravy v demisi Žák upozornil, že díky tomu budou mít další vlády otevřené ruce a budou moci případně mýtné rozšířit.

Vláda schválila návrh ministerstva financí vydat příští rok dluhopisy až za 209,6 miliardy korun. Úřad chce peníze využít na odkup již vydaných dluhopisů z trhu. „Je to standardní zákon, který se roluje dopředu, protože se dluhy ČR stále nezmenšují a staré splatné dluhopisy se musí refinancovat novými, k tomu slouží tento typ zákona,“ řekl premiér v demisi Rusnok. Emise dluhopisů by neměla podle propočtů vlády zvýšit státní dluh.

Tématem dnešního jednání kabinetu bylo i mýtné na českých silnicích. Vláda v demisi podle ministra Žáka rozhodla o tom, že příští vlády budou mít ve výběru firmy zajišťující služby elektronického mýtného volné ruce. Smlouva s firmou Kapsch vyprší v roce 2016. „Nerozhodli jsme ani o rozšíření mýta, ani o výši poplatků, připravujeme pro příští vládu technické zázemí, aby po vypršení lhůty mohlo být mýto vybíráno i nadále technicky pokrokovějším a levnějším systémem,“ uvedl ministr. To prý otevírá pole působnosti řadě dalších uchazečů. Ministerstvo dopravy nyní začne pracovat na přípravě tendru na nového poskytovatele mýtného systému.

Ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák prosadil na dnešním jednání vlády také personální změny ve správní radě Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). Z rady vláda odvolala bývalého náměstka ministra dopravy Jiřího Žáka (ODS) a jmenovala čtyři nové členy. Sedmičlenná správní rada státní organizace, která je nyní kompletní, byla neúplná déle než půl roku.

„SŽDC má jako kontrolní a řídicí orgán správní radu, odchodem členů klesl její počet až na hranici usnášeníschopnosti. Bývalý náměstek ministra dopravy Jiří Žák odešel z funkce v červenci letošního roku, k prosinci odchází i z pracovněprávního poměru,“ oznámil ministr Žák.

Nově budou ve správní radě SŽDC působit:

  • personální ředitel Českých drah Milan Matoušek
  • Zdeněk Votruba z dopravní fakulty ČVUT
  • expert na zabezpečovací a sdělovací techniku František Kopecký
  • právník Jiří Matolín

Kabinet Jiřího Rusnoka dnes rovněž schválil rozpočet na příští rok pro Státní zemědělský intervenční fond (SZIF). Ten bude v roce 2014 hospodařit se 40 miliardami. Je to o 7 miliard vyšší rozpočet než letos. Fond má investovat více peněz především na Program rozvoje venkova.

Dětem z dětských domovů se zvýší kapesné

Víc peněz chce vláda i pro děti v dětských domovech. Rozhodla proto, že rodiče těchto dětí budou státu přispívat o 15 až 250 korun měsíčně více. „Dětem bude navýšeno kapesné a úměrně se zvýší příspěvek hrazený rodiči na úhradu péče poskytované dětem v zařízeních,“ stojí v materiálu vlády. 

Rodiče dosud přispívají na ústavní péči měsíčně podle věku dítěte od jedenácti set do šestnácti set korun. Díky vyšším příspěvkům se dětem navýší měsíční kapesné. „S ohledem na růst cen jsou dosavadní částky dlouhodobě podhodnocené,“ konstatovala totiž vláda v demisi. Vyšší bude i částka, kterou dostávají děti, jež dosáhnou plnoletosti a musí ústav opustit. Ty by teď místo 15 tisíc korun mohly do začátku dostat až 25 tisíc korun.