Británii postihl nedostatek bublinek. Výpadek dodávek oxidu uhličitého zasáhl výčepy v nejhorší dobu

Nedostatek oxidu uhličitého zasáhl v Británii největší výrobce piva a nealkoholických nápojů, kteří jsou nuceni přerušovat výrobu. Výpadek zásobování přichází nevhod, protože místní hospody v těchto dnech očekávají žně díky přenosům fotbalového mistrovství světa a současné vlně veder na britských ostrovech, píší server BBC a agentura Reuters.

Britská síť pubů Wetherspoon si je například nucena přechodně poradit bez točeného piva značky John Smith's a cideru Strongbow. Problémy zaznamenali kvůli nedostatku oxidu uhličitého i producenti masa a mražených výrobků.

Nouzi způsobilo uzavírání továren na výrobu hnojiv, kde CO2 vzniká jako vedlejší produkt při výrobě čpavku. Oxid uhličitý se v potravinářském průmyslu a výrobě nápojů používá rozličnými způsoby. Mimo jiné se jím sytí pivo a cider, pomáhá omámit zvířata před porážkou a slouží jako konzervační prostředek ke zvýšení trvanlivosti balených výrobků. 

Nizozemská pivovarnická skupina Heineken minulý týden varovala hospody před možnými zásobovacími problémy, uvedl Reuters. Skupina informovala, že pracuje nepřetržitě, aby dostala pivo k zákazníkům co nejrychleji. Také společnost Coca-Cola European Partners snížila produkci některých nealkoholických nápojů. 

Nicméně obě firmy uvedly, že jsou stále schopny uspokojovat poptávku. Maloobchodní řetězec Morrison se omluvil, že některé produkty nejsou dostupné.  

Producent masa Tulip zastavil ve středu produkci v Brechinu, největších skotských prasečích jatkách. Uvedl, že je velmi znepokojen nedostatkem informací od dodavatelů oxidu uhličitého, kdy bude situace napravena. 

Francouská společnost Air Liquide patří k největším dodavatelům průmyslového plynu, kteří kupují oxid uhličitý od chemického sektoru a dále ho prodávají výrobcům potravin a nápojů. Firma uvedla, že nedostatek je výsledkem „výjimečných a souběžných výpadků ve výrobě“. Dodala, že její týmy jsou plně mobilizovány, aby svým závazkům dostála, i když je dočasný nedostatek mimo její kontrolu. 

Až dojdou zásoby…

Někteří analytici odhadují, že opravdové problémy by teprve mohly nastat, až dojdou zásoby.  Za firmu, která to může nejvíce pocítit, označili právě Heineken. Nizozemská skupina ale uvedla, že přes nízké zásoby je schopna zásobovat Británii i kontinentální Evropu, protože její tři britské továrny pracují na plný výkon.

Potíže zaznamenali i producenti piva Carlsberg a Molson Coors. Asociace britského piva a hospody minulý týden informovala, že nedostatek může trvat nejméně několik příštích týdnů. 

Asociace britských producentů nealkoholických nápojů uvedla, že nedostatek má dopad na širokou škálu podniků v sektoru potravin a nápojů. 

Vydáno pod