Stovce největších českých firem loni stouply tržby. Na vrcholu je Škoda Auto

Tržby stovky největších tuzemských firem loni meziročně stouply o 2,4 procenta na 2,7 bilionu korun. Jejich zisky mírně klesly o 1,1 procenta na 186 miliard korun. Nejvyšší příčky žebříčku Czech Top 100 opět obsadily Škoda Auto, ČEZ a Agrofert. Mladoboleslavská automobilka zvítězila v žebříčcích nejvyšších tržeb i nejvyšších zisků.

Podle údajů Sdružení Czech Top 100 vykázala vítězná Škoda Auto v loňském roce tržby 407,4 miliardy korun, meziročně o 53 miliard korun více. ČEZ utržil téměř 202 miliard korun a Agrofert 155 miliard korun. Čtvrtá příčka patří Energetickému a průmyslovému holdingu s tržbami 153 miliard korun. Páté místo obsadil Unipetrol, jenž utržil přes 118 miliard korun.

Czech Top 100 2017
Zdroj: ČT24

Nejlepšího hospodářského výsledku před zdaněním dosáhla podle sdružení loni Škoda Auto s 39,1 miliardy korun, což je o 8,3 miliardy korun více než v roce 2016.

Firmou s druhým nejvyšším ziskem se stal ČEZ, který byl předloni až pátý v pořadí. Dopomohl mu k tomu zisk ve výši 22,8 miliardy korun. Třetí největší zisk měl Unipetrol, který vydělal 9,9 miliardy.

Žebříček největších zaměstnavatelů tentokrát ovládl Agrofert se 32 770 zaměstnanci a sesadil z prvního místa Českou poštu, jejíž počet zaměstnanců byl 30 807, a klesla tak až na třetí místo za Škodu Auto zaměstnávající v roce 2017 31 626 lidí. Čtvrtý ČEZ dal práci 28 336 lidem, páté České dráhy 14 800 zaměstnancům. Agrofert sám uvádí, že v České republice zaměstnává více než 22 tisíc lidí, zbytek jsou pracovníci v zahraničí.

Našla se také gentlemanská a nejstabilnější firma

V rámci spolupráce sdružení s poradenskou firmou TPA Group je vyhlašována také cena pro takzvanou gentlemanskou firmu. Letos byla oceněna společnost Rybářství Třeboň. Cenu získala podle pořadatelů zejména za péči o historický odkaz oboru, rozvoj a angažovanost v regionu, podporu vzdělávání, vědy a výzkumu i důraz na ochranu životního prostředí.

„Pracujeme pod širým nebem, jsme neustále ve styku se životním prostředím, některé naše rybníky jsou dokonce národní kulturní památky, tudíž musíme umět vycházet se všemi, nejenom sledovat ekonomiku,“ uvedl předseda představenstva Rybářství Třeboň Jan Hůda.

Poradenská společnost Bisnode pak v rámci samostatné kategorie zveřejnila žebříček 100 nejstabilnějších českých firem. Ocenění Czech Stability Award získala firma Cement Hranice, výrobce cementů, suchých omítkových a maltových směsí a dalších pojiv.

Už podruhé pak letos Sdružení Czech Top 100 uděluje také ocenění Ambasador České republiky. „Oceníme tak osobnosti, které se zasloužily o věhlas naší země v zahraničí v různých oblastech a my bychom jim chtěli tímto vyslovit uznání a poděkovat,“ uvedl předseda Sdružení Czech Top 100 Jan Struž.

V letošním roce ocenění získala tenistka Petra Kvitová, architektka Eva Jiřičná, ředitel Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary a herec Jiří Bartoška a operní pěvkyně Gabriela Beňačková. Ocenění získalo také hlavní město Praha.