Eurozóna ještě letos poroste, pak však bude její tempo zpomalovat, odhadují evropští bankéři

Evropská centrální banka (ECB) zlepšila odhad letošního růstu eurozóny (zemí platících eurem).  V následujících dvou letech však nadále očekává postupné zpomalování. Šéf ECB Mario Draghi poukázal rovněž na ekonomická rizika spojená se „vzestupem protekcionismu“. Panují obavy, že záměr amerického prezidenta Donalda Trumpa uvalit cla na dovoz oceli a hliníku do USA rozpoutají globální obchodní válku.

Podle nejnovější prognózy ECB by mělo letošní tempo ještě zrychlit na 2,4 z dříve předpokládaných 2,3 procenta. Pokračoval by tak vzestup posledních dvou let (loni 2,3 procenta, předloni 1,8 procenta). Loňské tempo růstu v eurozóně bylo nejrychlejší od roku 2007, kdy činilo tři procenta.

Opačný směr by však mělo podle odhadů naopak nabrat hospodářství eurozóny v příštím roce (zpomalení na 1,9 procenta) a přespříštím roce (1,7 %). 

Inflace je stále pod cílem centrální banky

Draghi dále upozornil, že je nadále zapotřebí vzestup inflace podporovat stimulačními opatřeními. Hlavním cílem ECB je stabilizovat inflaci těsně pod dvěma procenty. Tento cíl je však stále daleko. V únoru inflace v eurozóně činila 1,2 procenta a byla nejníže od prosince 2016.

Analytici také upozorňují, že eurozóna sice silně roste a nezaměstnanost klesá, čelí ale i mnoha nejistotám. Je zde riziko obchodní války se Spojenými státy či nejistota po parlamentních volbách v Itálii.

Evropská centrální banka (ECB) ve čtvrtek podle očekávání nechala základní úrokové sazby beze změny a nepřikročila ani k žádné úpravě programu nákupů cenných papírů. Z textu, který popisuje její zamýšlené kroky ale vypustila, že je připravena nákup dluhopisů zvýšit, pokud to bude nutné. Analytici považují změnu rétoriky za další krok v omezování mimořádně uvolněné měnové politiky.

ECB nakupuje dluhopisy již tři roky, aby stimulovala ekonomiku eurozóny. Ve svém čtvrtečním prohlášení uvedla, že je připravena prodloužit program i po září, pokud to bude potřeba, avšak vypustila zmínku o tom, že je připravena program rozšířit. To je sice převážně symbolický krok, avšak považovaný za první známku širší revize politiky v letošním roce.