Politici i ekonomové se snaží Trumpa přesvědčit, aby nezaváděl cla na dovoz oceli a hliníku

Události: Hra o cla na dovoz oceli a hliníku do USA (zdroj: ČT24)

Tlak na amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby nezaváděl nová cla na dovoz ocele a hliníku do USA, roste z mnoha stran. Evropská unie znovu zdůraznila, že je připravena na odvetná opatření. Vše však zatím nasvědčuje tomu, že Trump od svého záměru, který ohlásil minulý týden, neustoupí. Jeho mluvčí však naznačila možnost, že Kanada, Mexiko, případně další státy mohou být z nových cel vyjmuty. Jasno by mělo být v nejbližších dnech.

Na svém twitterovém účtu ve středu Trump uvedl, že od dob amerického prezidenta George H.W. Bushe (v úřadu 1989 až 1993) přišly Spojené státy o více než 55 tisíc továren a šest milionů pracovních míst. Obchodní deficit s tím spojený ocenil na více než 12 bilionů dolarů.

Zároveň uvedl, že USA požádaly Čínu o jednání nad značným deficitem, který Američané ve vzájemném obchodu mají. V lednu se zvýšil o téměř sedmnáct procent na 36 miliard dolarů. Podle agentury Reuters byl nejvyšší od září 2015. Vývoz USA do Číny se meziměsíčně propadl o 28 procent.

Analytik Zámečník o možné obchodní válce: Doufejme, že to je pouze epizoda (zdroj: ČT24)

Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová ve středu uvedla, že Kanada, Mexiko, případně další státy mohou být ze zavedení nových cel vyjmuty. USA totiž nyní vyjednávají s Kanadou a Mexikem nové znění Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA) a i podle pondělního vyjádření Trumpa by se v případě uzavření „nové a férové“ dohody NAFTA mohly plánovaným americkým clům vyhnout. 

Server ekonomického listu Wall Street Journal pak ve stejný den napsal, že Trump tlačí na své spolupracovníky, aby dotáhli plán na zavedení cel tento týden. Podle jednoho zdroje lze čekat oznámení pravděpodobně ve čtvrtek.

Komisařka EU pro obchod Cecilia Malmströmová ve středu znovu uvedla, že EU je připravena na tato cla reagovat. Protiopatření by zahrnovala cla na americké ocelářské a zemědělské produkty i na další výrobky, například bourbon, arašídové máslo či pomerančový džus.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker přitom již dříve uvedl, že opatření by se dotkla rovněž motocyklů Harley-Davidson nebo džínsů Levi's.

Trump minulý týden na twitteru napsal, že pro Spojené státy, které v obchodování s téměř každou zemí přicházejí o miliardy dolarů, jsou obchodní války dobré a lze je snadno vyhrát. Předseda Evropské rady Donald Tusk ve středu na jeho slova reagoval prohlášením, že „obchodní války jsou špatné a lze je snadno prohrát“. 

Minulý týden Trump oznámil, že USA zavedou cla ve výši 25 procent na dovoz ocele a 10 procent na dovoz hliníku. Navázal tak na své volební sliby oživit americký ocelářský a hliníkárenský průmysl, které jsou podle něj po desetiletí ušlapávány nekalým chováním jiných zemí.

Vyvolalo to rychlou a razantní slovní odezvu například ze strany Evropské unie, Kanady, Brazílie, Mexika a Číny. Zmínily odvetná opatření, pokud k tomu opravdu dojde.

Dovoz ocele do USA
Zdroj: ČT24

Obavy ze spuštění spirály akcí a protiakcí v obchodních vztazích vyjádřili i zástupci Mezinárodního měnového fondu či Světové obchodní organizace (WTO). Podobně reagovali v USA i někteří demokraté či republikáni, skepsi vyjádřily také některé firmy. Příznačná byla prvotní reakce akciových trhů krátce po Trumpově oznámení minulý čtvrtek. Propadly se až ke dvouprocentní ztrátě. 

Nejnověji pak na svou funkci rezignoval hlavní ekonomický poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Gary Cohn. Podle agentury Reuters to souvisí s jeho odporem právě k prezidentovu plánu na zavedení cla na dovoz oceli a hliníku.

Cohn byl považován za odpůrce protekcionismu, zatímco Trump vystupuje velmi rozhodně ve prospěch cel. Pro případ odvetných opatření ze strany EU uvedl, že je pak připraven zavést cla na dovoz aut z Evropy, aby odstranil současnou velkou nerovnováhu ve vzájemném obchodu. 

Zamýšlená cla by Spojené státy mohla připravit až o 150 tisíc pracovních míst, pokud jejich obchodní partneři přijdou s „přiměřenou odpovědí“. Agentuře Reuters to ve středu řekl hlavní ekonom společnosti Moody's Analytics Mark Zandi.

Česká stopa

Každá pátá bezešvá trubka z ArcelorMittal Ostrava míří rovnou za oceán. Americké firmy je používají při těžbě ropy a zemního plynu. „Pro Spojené státy vyrábíme trubky minimálně dvacet let, jsme tradiční dodavatel,“ uvedl vedoucí zdejšího provozu Martin Zubek.

Po zavedení cel by zřejmě firma hledala uplatnění jinde. Většina její další produkce míří hlavně na evropský trh. Jenže ten by nejspíš zaplavili také ostatní výrobci. „Čekáme zvýšení tlaku jak ze strany evropských výrobců,  tak i ze strany jiných zemí,“ řekl generální ředitel Vitkovice Steel Dmitrij Ščuka. 

„Faktem je, že Spojené státy dováží asi 30 milionů tun oceli ročně, z čehož polovina, možná i více by se potom musela uplatnit někde jinde,“ doplnil ředitel Ocelářské unie Daniel Urban. 

Ocel
Zdroj: ČT24

Zvýšení cel na dovoz zaoceánského zboží by pocítili i čeští spotřebitelé. Například u oblečení. Džíny, které se na internetu prodávají v přepočtu za tři tisíce korun, by mohly stát až o 750 korun víc.

„Obchodní války nemají vítěze. Lidé by zkrátka začali kupovat podobné zboží, ovšem dovážené odjinud než ze Spojených států,“ řekl hlavní ekonom Deloitte David Marek.