Proti kvótám jako jeden muž? Povinné zastoupení žen nechce 9 států včetně ČR

Berlín – Devět členských zemí Evropské unie se údajně spojilo proti záměru Evropské komise prosadit povinné kvóty pro zastoupení žen v dozorčích a správních radách firem. Při schvalování tohoto plánu na summitu EU ho tak mohou zablokovat. Píše o tom nadcházející vydání německého nedělníku Welt am Sonntag, podle kterého je mezi devítkou odpůrců i Česká republika. Není to překvapivé, neboť záměr komise v tuzemsku už odmítla jak vláda, tak zákonodárci.

Návrh počítá s tím, že 40 procent míst v dozorčích a správních radách velkých firem, jejichž akcie se obchodují na burze, budou povinně obsazovat ženy. Směrnice by se tak týkala asi 5 tisíc firem v celé osmadvacítce.

Kvóty prosadila loni v listopadu eurokomisařka pro spravedlnost Viviane Redingová a platit mají od roku 2020. Pro definitivní přijetí ale bude potřebovat souhlas států EU a také Evropského parlamentu.

Dlouhodobým odpůrcem kvót pro ženy je německá vláda. Spolu s ní se podle listu Welt am Sonntag písemně zavázaly nařízení odmítnout také Velká Británie, Švédsko, Dánsko, Nizozemsko, Česko, Estonsko, Litva a Maďarsko.

„Nepodporujeme přijetí právně závazných pravidel pro ženy v dozorčích radách na evropské úrovni,“ stojí podle listu ve společném prohlášení signatářů, kteří disponují potřebným minimálním množstvím hlasů k zablokování tohoto návrhu.

„Na odmítavém postoji Německa se nic nezměnilo,“ komentovalo společnou iniciativu unijních států německé ministerstvo pro rodinu. Evropská komise se k ní odmítla vyjádřit.