Hurikán Harvey sebral práci 60 tisícům Američanů

Na více než dvouleté maximum stoupl minulý týden počet Američanů, kteří požádali o příspěvek v nezaměstnanosti. Způsobil to hurikán Harvey, jenž v závěru srpna zdevastoval stát Texas. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na čísla amerického ministerstva práce. Ekonomové se však domnívají, že hospodářství Spojených států je v dobré formě a rychle se vypořádá s následky Harveyho i současného hurikánu Irma.

Žádosti o dávky stouply o 62 tisíc na 298 tisíc (v týdnu, který končil 2. září), uvedlo ministerstvo ve své zprávě. Šlo o nejvyšší hodnotu od dubna 2015. Tento týdenní skok byl zároveň nejvyšší od listopadu 2012. Úřad přímo uvedl, že čísla byla ovlivněna dopadem hurikánu Harvey.

Hurikán Harvey udeřil na Texas 25. srpna, pak zeslábl na bouři, ale přinesl rekordní množství srážek, které způsobily rozsáhlé záplavy. K těžce zasaženým místům patřilo také nejlidnatější město státu, Houston. Minulý týden odhadoval texaský guvernér Greg Abbot škody až na 180 miliard dolarů (3,9 bilionu korun).

Ekonomové agentuře Reuters řekli, že Harvey by mohl negativně ovlivnit hrubý domácí produkt Spojených států za třetí čtvrtletí a zastavit růst zaměstnanosti. Očekávají však, že ve čtvrtém čtvrtletí bude ztracená produkce nahrazena.

Šéf investic michiganské společnosti Plante Moran Financial Advisors Jim Baird se domnívá, že dopady hurikánu Harvey i současného hurikánu Irma budou samozřejmě negativní, národní ekonomika však zůstává v dobré formě.

Hrubý domácí produkt Spojených států podle zpřesněných údajů vzrostl ve druhém čtvrtletí o tři procenta. Je to nejvýraznější růst za více než dva roky. Původní odhad byl 2,6 procenta. Americký prezident Trump po zveřejnění uvedl, že americká ekonomika může stoupat ještě mnohem výše než jsou tři procenta.


Navzdory zmíněnému týdennímu skoku v počtu nezaměstnaných však zůstal počet žádostí pod 300 tisíc, což je hranice, pod kterou bývá pracovní trh považován za silný. Pod tímto prahem byl již 131. týden v řadě. Jde o nejdelší nepřetržitou sérii od roku 1970.

Americká ekonomika v srpnu vytvořila zhruba 156 tisíc pracovních míst, což je méně, než se čekalo. Míra nezaměstnanosti se zvýšila na 4,4 procenta z červencových 4,3 procenta, vyplývá z údajů amerického ministerstva práce. V těchto číslech ještě nebylo zohledněno řádění hurikánu Harvey.

Americká ekonomika by měla vytvářet 75 tisíc až 100 tisíc pracovních míst měsíčně, aby držela krok s růstem pracovní síly. Růst počtu míst za srpen je tedy více než dostatečný. Ve zpracovatelském sektoru vzniklo asi 36 tisíc pracovních míst, ve stavebnictví 28 tisíc míst.