Důvěra v českou ekonomiku je nejvyšší od začátku roku. Zvýšila se mezi podnikateli i spotřebiteli

Důvěra v českou ekonomiku je nejvyšší od letošního ledna, v srpnu vzrostla oproti červenci o jeden bod na 98,7 bodu.

České ekonomice více věří podnikatelé i spotřebitelé. Ukazatele důvěry jsou vyšší i ve srovnání s loňským srpnem. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

Důvěra mezi podnikateli stoupla oproti červenci o 0,7 bodu na hodnotu 96,8. Zvýšila se v průmyslu, stavebnictví a obchodu, ve službách se nezměnila. Ukazatel důvěry spotřebitelů se meziměsíčně zvýšil o 2,2 bodu na 107,9 bodu.

Celková důvěra v ekonomiku i spotřebitelská důvěra v srpnu vykázaly nejvýraznější letošní meziměsíční zlepšení, poukázal hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda. „Důvěra se zlepšuje v zásadě napříč českou ekonomikou: napomáhá tomu jak růst domácí poptávky, podpořený situací na trhu práce a oživením investičních výdajů, tak příznivé vnější prostředí,“ doplnil hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč.

Lidé víc věří české ekonomice i proto, že zveřejněné výsledky za druhý kvartál byly příznivé, domnívá se hlavní ekonom Moneta Money Bank Petr Gapko.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka nejnovější data z české ekonomiky dávají tušit, že si ekonomika udržuje velmi silné růstové tempo i na začátku druhého pololetí. Ukazatele důvěry potvrdily mimořádně dobrou kondici české ekonomiky také podle ekonomky Komerční banky Jany Steckerové.

Lidé více spořili, méně se báli růstu cen

Lidé měli v srpnu mírně častěji než v červenci v úmyslu spořit. Mírně vzrostly jejich obavy z růstu cen, méně se ale obávají nárůstu nezaměstnanosti. „Z aktuálního šetření mezi spotřebiteli vyplynulo, že se pro období příštích 12 měsíců téměř nezměnily jejich obavy ze zhoršení celkové ekonomické i vlastní finanční situace,“ uvedl ČSÚ.

Dobrá nálada by spotřebitelům měla vydržet i v nadcházejících měsících, komentovala čísla Steckerová. „Nedostatek pracovníků se totiž stále více přetavuje do rostoucích mezd,“ dodala.

Nákupy
Zdroj: ČT24

Ceny nemovitostí a nájmů podle ekonoma Moneta Money Bank Gapka ještě pár měsíců růst budou. „Obecně by se zdražovat nemělo, ale mohou se objevit segmenty, například bydlení nebo potraviny, které zdražovat mohou,“ uvedl Gapko. Podle něj se na cenách potravin odrazí letošní špatná sklizeň. 

Nálada ve stavebnictví se zlepšila

Výrazný růst důvěry nastal v oblasti stavebnictví a obchodu. Náladě ve stavebnictví by podle Steckerové mělo pomoci vyšší čerpání peněz z fondů EU, rozběhnutí infrastrukturních projektů a silná poptávka po bytech. Srpnová důvěra v oboru stavebnictví podle statistiků meziměsíčně stoupla o 5,7 bodu na 83,8 bodu a vyšší byla i oproti loňskému srpnu.

Meziročně vyšší je také důvěra v obchodu a ve službách. Ve srovnání s červencem ukazatel v obchodu vzrostl o 2,3 bodu na 102,7 bodu, ve službách zůstal na hodnotě 97,4. Oproti loňskému srpnu tak důvěra klesla jenom v průmyslu, ovšem meziměsíčně potřetí za sebou stoupla, v srpnu o 0,6 bodu na 96,8 bodu.