Komerční bance se daří, čistý zisk meziročně vzrostl v pololetí o 15 procent

Komerční bance vzrostl v pololetí vykázaný čistý zisk meziročně o 15 procent na 7,7 miliardy korun. Bance, jejíž akcie se obchodují na pražské burze, v prvním pololetí vzrostl meziročně i objem poskytnutých úvěrů a vyšší byly i vklady klientů.

Celkový hrubý objem úvěrů stoupl o 5,1 procenta na 599,8 miliardy korun a vklady o 11,8 procenta na 771,2 miliardy korun.

Provozní výnosy klesly o čtyři procenta na 15,6 miliardy korun. Výnosy očištěné o jednorázové položky vzrostly o dvě procenta, a to díky ziskům z finančních operací. „Klienti významně navyšovali své finanční zajišťování v době okolo opuštění kurzového závazku ČNB,“ uvedla banka. Čisté úrokové výnosy klesly o 1,3 procenta na 10,3 miliardy korun. Čisté výnosy z poplatků a provizí se snížily o 5,4 procenta na 3,2 miliardy korun.

„To značí, že ziskovost z každé koruny poskytnutých úvěrů klesá,“ upozornil analytik BH Securities Martin Vlček. Dodal, že banka je relativně blízko regulatorní hranice celkových povinných minimálních rezerv, které mají začít platit od léta příštího roku. „Hrozí tedy, že firma bude muset dříve nebo později snížit dividendu,“ uvedl.

Kapitálová přiměřenost činila ke konci června 16,5 procenta. Od ledna 2017 musí KB držet úroveň alespoň 15,4 procenta. Česká národní banka navíc od července 2018 zvýší sazbu proticyklické rezervy a KB bude muset plnit limit 15,9 procenta. „Jsme bezpečně nad limitem. Hodláme v blízké době začít postupně posilovat svůj regulatorní kapitál,“ uvedl finanční ředitel banky Jiří Šperl. Dodal, že banka nic nezměnila na záměru vyplatit na dividendě 60 procent čistého zisku za rok 2017.

Akcie banky, která zveřejnila pololetní výsledky jako první z velkých tuzemských bank, před desátou hodinou posilovaly o 0,7 procenta na 966 korun.

Provozní náklady stouply

Provozní náklady bez mimořádných položek stouply o 1,9 procenta. Podle banky vzestup personálních nákladů mírnily pomaleji rostoucí administrativní náklady a odpisy. Kromě toho banka již v prvním čtvrtletí zahrnula do svých provozních nákladů příspěvek z prodeje a přecenění budov centrály KB. Skupina také vykázala čisté rozpuštění opravných položek v 0,1 miliardy korun díky úspěšnému vymáhání a příznivým ekonomickým podmínkám.

Komerční banka
Zdroj: ISIFA/VLP/Martin Divíšek
  • Aktiva skupiny KB vzrostla oproti konci loňského roku o 12,6 procenta na 1,04 bilionu korun. Za stejné období se zvýšily i celkové závazky, a to o 15 procent na 939,9 miliardy korun.
  • Na konci června měla skupina KB 2,4 milionu klientů, samotná Komerční banka 1,65 milionu klientů, meziročně o 0,3 procenta více. Včetně divize pro korporátní klienty na Slovensku měla skupina 391 bankovních poboček a 769 bankomatů.

V bance ve středu končí ve funkci předsedy představenstva a generálního ředitele Albert Le Dirac'h. Nahradí ho Jan Juchelka, který posledních pět let působil v centrále mateřské banky Société Générale v oblasti korporátního a investičního bankovnictví.

Hlavním majitelem Komerční banky je právě francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta. Zisk francouzské banky klesl ve druhém čtvrtletí o 28 procent na 1,06 miliardy eur (27,7 miliardy korun). Na zisk měl negativní dopad nárůst rezerv na právní spory a nižší příjmy.