Volkswagen svolává v Rusku přes 43 tisíc vozů Škoda

Kvůli možné poruše hydraulických akumulátorů svolává automobilka Volkswagen v Rusku přes 43 tisíc aut značky Škoda. V Moskvě to oznámila ruská federální agentura Gosstandard. Opatření se týká vozů vyrobených v letech 2012 až 2016 opatřených sedmistupňovou převodovkou DSG.

Svolání vozů se týká modelů Octavia, Superb, Fabia, Yeti a Rapid, kterých bylo v uvedeném období v Rusku prodáno 43 151. Automobilka podle ruských webů oznámila, že při servisní akci bude obnoveno programové vybavení bloku řízení převodovky. Důvodem je skutečnost, že řídicí program možná nepracuje správně, což by mohlo vést k překročení přípustného tlaku v hydrosystému.

Majitelé automobilů budou upozorněni písemně nebo telefonicky, mohou se ale do servisního střediska dostavit i bez výzvy, uvedla ruská agentura. Úprava vozu je bezplatná a dobrovolná, konstatoval Rosstandard s tím, že jde o svolání vozů, jež definuje jako opatření s cílem ochrany zdraví a bezpečnosti spotřebitelů.

Podle mluvčí Škody Auto Alžběty Šťastné se však nejedná o svolávací akci, ale o servisní kampaň. Svolávací akci podle ní automobilka vyhlašuje v případě, kdy je eventuální závada bezpečnostním rizikem pro osádku vozu. Servisní kampaň je vyhlášena tehdy, když možná závada neohrožuje cestující ve voze, dodala Šťastná. Oficiální stanovisko zveřejní podle ní firma v úterý. 

Prodej aut loni v Rusku klesl, Škody se to ale netýkalo

Škoda Auto v loňském roce zvýšila prodej na ruském trhu o 0,7 procenta na 55 400 vozů. Celkový prodej automobilů v Rusku přitom loni podle údajů podnikatelského sdružení AEB klesl o 11 procent na 1,42 milionu vozů.

Ruský automobilový trh se stal obětí slábnoucí ruské ekonomiky, na kterou dolehly nízké ceny ropy a západní sankce uvalené na Rusko kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi. Tempo propadu prodeje loni ale výrazně zpomalilo z předloňských 36 procent. Sdružení AEB navíc předpokládá, že letos už se prodej zvýší, a to o čtyři procenta na 1,48 milionu vozů. 

  • Škoda Auto je součástí německého koncernu Volkswagen. Provozuje tři výrobní závody v Česku a zaměstnává v nich zhruba 27 tisíc lidí. Vyrábí také v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, a dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s místními partnery. V roce 2016 dodala Škoda Auto zákazníkům celosvětově 1 127 700 aut, třetí rok po sobě přes milion vozů.
Vydáno pod