Číňané kupují většinový podíl v Mountfieldu

Českého prodejce zahradní techniky a bazénů Mountfield kupuje čínská skupina Eurasia Development Group Limited. Informovaly o tom servery Novinky.cz a IHNED.cz s odvoláním na zakladatele a většinového akcionáře Mountfieldu Ivana Drbohlava.

Drbohlav podle serveru IHNED.cz uvedl, že dostal na odkup firmy několik nabídek, ale Číňané prý byli nejpřesvědčivější. S vedením Eurasia Development Group Limited se seznámil osobně před několika lety v Číně. Pro Mountfield se totiž v této asijské zemi vyrábějí některé produkty. Pro čínskou skupinu to je první obchod v Česku.

Kolik hongkongská společnost za většinový podíl v Mountfieldu zaplatí, nechtěl Drbohlav prozradit. Novinkám.cz pouze řekl, že je s transakcí spokojen a akcionáři také.

Zbylý podíl v Mountfieldu vlastní podle serveru IHNED.cz zaměstnanci, kteří si nejspíš své akcie nechají.

Dvacet pět let na trhu

Společnost Mountfield založil Drbohlav v roce 1991. Ve firmě dosud držel podíl 71,5 procenta. Mountfield v Česku provozuje síť 56 prodejen. Loni firmě klesl zisk meziročně více než pětkrát na 15 milionů korun. Tržby naopak stouply o 16 procent na 4,5 miliardy korun.

Obrat trhu se zbožím pro dům, bydlení a zahradu činí v Česku zhruba 30 miliard korun ročně. Na tuzemském trhu působí sedm řetězců - OBI, Bauhaus, Baumax (Merkury Market), Globus Baumarkt, Hornbach Baumarkt, Uni Hobby a Mountfield.