Akcie Monety pomohly pražské burze k rekordnímu obchodování

Pražská burza ve středu dosáhla rekordního objemu obchodů přes 4,1 miliardy korun. Je to největší denní objem od konce roku 2012, kdy burza zavedla nový obchodní systém. Informoval o tom Jan Kavka z tiskového centra burzy. Na vysokém objemu obchodů se podílely hlavně akcie Moneta Money Bank s obchody za 2,8 miliardy.

Pražská burza už v květnu a v polovině listopadu dosáhla díky velkým obchodům s akciemi Monety celkových objemů transakcí přes 2,8 miliardy korun, což byly dosavadní letošní rekordy. 

Velké obchody s emisí Monety v květnu souvisely se vstupem banky na burzu. Hlavními důvody zájmu v posledních týdnech byly podle analytiků rozhodnutí o zařazení Monety do indexu MSCI rozvíjejících se trhů od začátku prosince a prodej 18procentního podílu v bance ze strany GE Capital.

Indexy ze skupiny MSCI slouží mimo jiné jako podklady indexových fondů. Zařazení akcie do indexu zvyšuje zájem o ni nejen mezi individuálními, ale i institucionálními investory, což má pozitivní vliv na vývoj její ceny.

  • GE Money Bank, která v minulosti převzala klienty bývalé Agrobanky, se v letošním roce přejmenovala na Moneta Money Bank.
  • Je šestou největší v Česku, patří ke středně velkým bankám. 
  • Banka měla ke konci loňského září 252 poboček a 686 bankomatů. V České republice má zhruba milion klientů.
  • Zdroj: ČTK