Zisk českého zemědělství se vrátil na úroveň let 2011 až 2013

Zisky zemědělců se vrátily před rekordní rok 2014 (zdroj: ČT24)

Po rekordním roce 2014 se zisk českých zemědělců vrátil na úroveň předchozích let. Z 23,3 miliardy korun se zisk propadl o 27,3 procent na 16,9 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných odhadů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle dat zemědělského svazu používajícího jinou metodiku než statistici se ale zisk snížil o více než polovinu z 19 miliard na devět miliard korun.

Za nižší zisk může především pokles cen zemědělských komodit, který nejvíce postihl živočišné produkty, především mléko a vepřové maso. Svou stopu ale zanechalo i sucho. Podle ČSÚ celková zemědělská produkce dosáhla loni 127 miliard korun, z toho rostlinná produkce 75,1 miliardy a živočišná 46 miliard.

Rostlinná produkce meziročně poklesla o 5,4 procenta, a to kvůli nižší úrodě hlavních komodit. Dlouhotrvající sucho se podepsalo na nižší sklizni obilovin o 6,3 procenta, olejnin o 17,6 procenta, krmných plodin o 21,5 procenta, brambor o 27,6 procenta a cukrovky o 22,7 procenta.

Ceny živočišné výroby poklesly proti roku 2014 o 10,7 procenta. „U skotu, drůbeže a mléka došlo k navýšení výroby, na druhé straně došlo kromě skotu, ovcí a koz a vajec k poklesu cen,“ uvedl ČSÚ. U prasat činil meziroční pokles 12,9 procenta, u mléka 17,2 procenta.

Největší podíl na tržbách mají zemědělci z prodeje obilovin.
Martin Pýcha
předseda Zemědělského svazu ČR

Ministerstvo zemědělství upozornilo na to, že když se bude srovnávat s průměrným rokem 2013, zisk sektoru loni o 700 milionů korun vzrostl. „I přes několikatýdenní sucho loni stoupla produkce ovoce, v sadech byla o více než 23 procent vyšší než v předchozím roce,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ovocnáři přesto tratili, protože plody byly kvůli suchu malé a méně kvalitní, a proto je museli prodávat za nižší cenu. Ministerstvo předloží do vlády návrh, kterým se bude snažit škody kompenzovat, dodal.

Pýcha: Vyplatí se rostlinná výroba, protože má nižší náklady než živočišná výroba (zdroj: ČT24)

Podle svazu spadly zisky na polovinu

Vyjádření statistiků se liší od závěrů zemědělského svazu. Do výpočtů svazu se podle ředitele odboru statistiky zemědělství ČSÚ Jiřího Hrbka promítá i to, že svaz vychází z údajů velkých podniků, které mívají i velkou živočišnou výrobu, jíž se týkal větší propad tržeb než u pěstování plodin.

Podle předsedy svazu Martina Pýchy ovlivnilo výsledek hospodaření kromě poklesu cen a sucha i zvýšení mezd a přesunutí výplaty některých podpor z loňska na letošek. Propad by byl ještě vyšší, kdyby zemědělcům nepomáhalo zlevňování pohonných hmot a slabší kurz koruny, uvedl Pýcha.

Zemědělcům byly podle ČSÚ loni vyplaceny z evropských fondů a národních zdrojů dotace 31,3 miliardy korun. Částka byla meziročně o 5,2 procenta nižší. „Další výplaty přímých plateb byly dle sdělení Státního zemědělského intervenčního fondu přesunuty na začátek roku 2016,“ upozornili statistici.