Novela má zkrotit moc obchodních řetězců, její kritici hovoří o zdražení potravin

Páka na obchodní řetězce? (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman podepsal novelu zákona o významné tržní síle. Ta má více chránit dodavatele před nekalými praktikami obchodních řetězců. Její kritici ale tvrdí, že zboží v obchodech podraží a v regálech se sníží podíl českých potravin. Do hypermarketů a supermarketů přitom chodí v Česku nakupovat 60 procent zákazníků.

Na otázku například cenové diskriminace českých výrobců ze strany obchodníků upozornil již v minulém roce prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Zmínil případy, kdy mají zahraniční dodavatelé u velkých řetězců výhodné postavení z hlediska obchodních přirážek. Je to podle Dlouhého dáno celoevropskými dohodami.

Prezident Agrární komory Miroslav Toman uvedl, že výrobci se dostávají obtížně na zahraniční i domácí trhy, přestože mají kvalitní produkty.

A právě cenové diskriminaci a dalším nekalým praktikám má zabránit novela zákona. Ta zavádí postihy například za takzvané nákupní aliance – tedy spolupráce odběratelů.

Dojde ke zdražení potravin?

Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR), který proti novele bojoval, uvádí, že způsobí zdražení potravin v obchodech. Navíc podle svazu existuje i hrozba snížení podílu českých potravin v prodejnách a omezení vývozu tuzemských produktů.

„Chtěla bych vidět toho, kdo řekne, co je to spravedlivý důvod a kdy už je ten důvod nespravedlivý. Tady vidíme jasně, že je to základ pro soudní spory, kdy se obchodníci budou bránit, “ uvedla  prezidentka svazu Marta Nováková. 

Pouhé strašáky!

Úvahy o zdražení potravin či o zvýšení dovozu naopak považuje za pouhé „strašáky“ Zdeněk Juračka, bývalý dlouholetý předseda SOCR i zástupce českých a moravských spotřebních družstev a současný předseda Asociace českého tradičního obchodu.

Naopak se domnívá, že svaz neměl jít zásadně proti novele, ale víc o její podobě debatovat s Potravinářskou komorou. Nešvary na trhu navíc podle něho nedělají jen obchodníci, ale i výrobci. A za špatné výrobky obchodníci nemohou. Nicméně novelu samotnou považuje Juračka za „zákon z nerozumu,“ který se uspěchal a dostal politickou dimenzi.

Pár rozhodujících hlav v této republice si řeklo, že zákon projde a bohužel prošel v ne dobré podobě.
Zdeněk Juračka
předseda Asociace českého tradičního obchodu

Pár nových pravidel

Významná tržní síla je podle novely takové postavení odběratele, v jehož důsledku si může vynutit bez spravedlivého důvodu výhodu vůči dodavatelům v souvislosti s nákupem potravin. Zneužitím významné tržní síly bude například uplatňování plateb a jiných protislužeb za to, že odběratel zařadí potraviny do prodeje.

Zakázaným zneužitím významné tržní síly se stane nově také provádění auditu nebo kontroly dodavatele na jeho náklady nebo požadování rozborů potravin na náklady dodavatele. Stejným prohřeškem má být, když odběratel nerespektuje výsledky úřední kontroly potravin.