Čína opět snížila úrokové sazby. Snaží se zastavit propad akcií

Čínská národní banka zareagovala na sérii prudkých poklesů tamních akcií a umělými zásahy podpořila poskytování úvěrů. Tamní ekonomiku a její růst má podpořit snížení základních úrokových sazeb i snížení minimálních rezerv pro komerční banky. Čínské akcie totiž už druhým dnem výrazně klesly. Pokračuje tím mimořádný otřes na burzovním trhu, ze kterého se ale evropské i další asijské trhy postupně zotavují.

Zásah centrální banky přichází po dvou dnech prudkého poklesu čínských akcií, který s sebou v pondělí stáhl burzy po celém světě. V pondělí čínské akcie klesly o více než osm procent a zaznamenaly nejvyšší propad za osm a půl roku. V úterý pokračovaly v prudkém poklesu - hlavní čínské indexy odepsaly více než sedm procent.

Čínská centrální banka nicméně po skončení obchodování na domácím akciovém trhu snížila základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu a zmírnila rovněž požadavky na minimální rezervy komerčních bank. Opatření mají podpořit růst domácí ekonomiky, jehož výrazné zpomalování tlačí dolů ceny čínských akcií a vyvolává obavy po celém světě.

Šanghajský index navíc během úterý prolomil dolní hranici 3000 bodů. Právě ta se považuje za důležitou psychologickou mez pro investory – pád pod takovou hranici totiž může vzápětí vyvolat masivní prodej akcií.

Evropa a USA se vrací zpět

Evropské akcie v úterý prudce posílily a smazaly tak velkou část rozsáhlých pondělních ztrát. Panevropský index FTSEurofirst 300 si připsal 4,2 procenta a zaznamenal nejprudší jednodenní nárůst od roku 2011. V pondělí ztratil 5,4 procenta, což představovalo jeho nejprudší pokles za téměř sedm let.

„Myslím si, že je to také odrazem toho, že je pořád léto a řada obchodníků je na dovolené – to umocňuje nervozitu, protože když zaspali pondělí, tak se to v úterý snažili napravit. To často vede výkyvům, které bývají často v létě disproporční,“ dodává investiční bankéř Ondřej Jonáš.

 Výrazně oživují také akcie v USA. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie 30 předních amerických podniků, uzavřel s poklesem 1,29 procenta na 15.666,44 bodu. V pondělí se kvůli obavám ohledně hospodářského vývoje v Číně propadl o 3,6 procenta a zaznamenal tak nejvýraznější pokles za čtyři roky. Širší index S&P 500 si v úterý odepsal 1,35 procenta a uzavřel na 1867,61 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite zakončil den se ztrátou 0,44 procenta na 4506,49 bodu. Náladu investorů jen přechodně podpořily výsledky průzkumu, podle kterého se spotřebitelská důvěra v USA v srpnu vyšplhala na nejvyšší úroveň za sedm měsíců.

Také americký dolar posílil zhruba o procento vůči koši ostatních předních měn a zotavil se ze sedmiměsíčních minim vůči euru a japonskému jenu. K jeho růstu přispělo právě rozhodnutí čínské centrální banky snížit úrokové sazby.

  • Pražská burza v úterý mazala pondělní ztráty, když index PX posílil o 4,57 procenta na 989,62 bodu. Nahoru ho táhly hlavně akcie bank, elektrárenské společnosti ČEZ a operátora O2. Žádný titul v úterý neskončil v červených číslech.

 „Z velké části se určitě jedná o korekci těch výrazných propadů, které jsme mohli vidět nejenom včera, ale i těch předchozích dnech, kdy evropské indexy ztratily poměrně vysoké hodnoty,“ vysvětluje makléř Fio banky David Brzek.

Investoři po celém světě se obávají, že země a firmy silně závislé na čínské poptávce budou kvůli lavinovému efektu i nadále silně ovlivněny. V posledních měsících se čínská vláda několika zásahy do finančních trhů snažila udržet ekonomický růst na dlouhodobé úrovni.

Před dvěma týdny ale od čínské centrální banky přišel dlouho nevídaný krok – devalvace měny. Levnější kurz sice snižuje ceny čínského exportu a pomáhá tak zájmu světových firem, zároveň ale vyvolává obavy, že čínská ekonomika je v mnohem horším stavu, než se ještě před několika měsíci předpokládalo.

Šanghajský kompozitní index
Zdroj: bloomberg.com