Siemens se vykoupil z korupce téměř miliardou dolarů

Washington - Německý průmyslový konglomerát Siemens zaplatí 800 milionů dolarů za urovnání obvinění z korupce ve Spojených státech. Dohodu Siemensu s americkým ministerstvem spravedlnosti a Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC) dnes potvrdil soud. Představitel ministerstva u soudu uvedl, že stejnou sumu bude muset Siemens nabídnout i v Německu tamním úřadům. Jelikož je celková pokuta pod očekáváním trhu, akcie Siemens na světových burzách paradoxně posilovaly.

Firma už více než rok čelí podezření, že si pomocí korupce zajišťovala zakázky po celém světě. Americké ministerstvo spravedlnosti obvinilo Siemens, že v letech 2001 až 2007 dával úplatky a snažil se pozměňovat účetní výkazy.

Kauzou se zabývá i německá prokuratura a případ už smetl z křesel některé vrcholové manažery firmy, včetně bývalého šéfa Klause Kleinfelda a bývalého předsedy dozorčí rady Heinricha von Pierera. Současné vedení Siemensu chce vymoci odškodné od 11 bývalých vrcholových manažerů, včetně von Pierera a Kleinfelda, oba ale zůstavají bez formálního obvinění.

Siemens je nadnárodním podnikem, který působí v řadě zemí světa, včetně České republiky. Vyrábí širokou škálu zboží od žárovek po tramvaje.