Kyperská vláda odstoupila kvůli obavám z krize

Nikósie - Kyperská vláda odstoupila pod tlakem hospodářské a finanční krize. Napětí se prohloubilo v důsledku škod způsobených nedávným výbuchem, který vyřadil největší elektrárnu v zemi a zabil třináct lidí. Demisi oznámil vládní mluvčí, podali ji ministři na výzvu prezidenta Demetrise Christofiase. Ten se chce pokusit sestavit vládu, kterou by veřejnost přijímala lépe než tu dosavadní, takže nový kabinet by mohl snáze přijmout hospodářská opatření nutná k obnovení důvěry. Britský list Financial Times napsal, že Kypr se může stát čtvrtou zemí eurozóny, která požádá o pomoc z jejího záchranného fondu.

Proti dosavadní vládě se v zemi od výbuchu skoro denně demonstruje. Christofias již včera zahájil konzultace o sestavení nové vlády. Až do jejího vytvoření, které se čeká během několika dní, zůstávají dosavadní ministři ve funkcích pro vyřizování běžné agendy. Prezident navíc prohlásil, že sám odstoupit nehodlá. Jeho mandát končí v roce 2013.

Výbuch munice na námořní základně na Kypru poškodil elektrárnu
Zdroj: Philippos Christou/AP Photo

Dne 11. července explodovaly na vojenské základně nedaleko Larnaky pochybně skladované výbušniny zabavené před dvěma lety na lodi směřující z Íránu do Sýrie. Vzápětí po této události odstoupili ministři obrany a zahraničí. Ve středu pak podali demisi dva ministři z menšinové formace vládní koalice - Demokratické strany (DIKO). Zničená elektrárna vyráběla 60 procent elektrické energie země. Její odstavení znamená další hospodářské potíže a jeho důsledky, každodenní výpadky proudu, ztrpčují život lidí.

Kvůli možným hospodářským dopadům výbuchu snížila mezinárodní ratingová agentura Moody's úvěrové hodnocení Kypru hned o dva stupně. To Kypru prodražuje půjčky v zahraničí. Analytický server Eurointelligence dnes s odvoláním na britský list Financial Times napsal, že Kypr se může stát čtvrtou zemí eurozóny, která požádá o pomoc z jejího záchranného fondu. Vládní mluvčí dnes ale řekl, že to není jisté.

„Kypr je členskou zemí Evropské unie, a tak má nárok na její finanční pomoc. Ekonomický problém na Kypru není pro EU žádný problém. Politické problémy si musí ale Kypr vyřešit sám,“ podotkl bývalý velvyslanec ČR v Turecku Tomáš Laně.

Rozhovor s Tomášem Laně (zdroj: ČT24)