Brusel přiklepl Portugalsku 78 miliard

Brusel - Ministři financí Evropské unie dnes schválili finanční pomoc pro Portugalsko. Země získá úvěry v objemu 78 miliard eur, z toho 52 miliard eur poskytne unie a zbytek Mezinárodní měnový fond. Češi se zaručí celkem za 7,7 miliardy korun. Šest zemí s nejvyšším ratingem se zároveň rozhodlo zvýšit garance v záchranném fondu, aby měla unie k dispozici dostek financí na poskytování pomoci i do budoucna.

I když se Česko má za část úvěru pro Portugalsko zaručit, nebude to pro něj znamenat žádné přímé výdaje - alespoň prozatím. Garance z takzvaného Evropského mechanismu finanční stability by muselo zaplatit jen v případě, že by Lisabon nedostál svým závazkům. „Je maximálně nepravděpodobné, že by se kdy skutečně tato garance stala realitou. To znamená, že by EU požádala Českou republiku, ať doplní evropský rozpočet,“ zdůraznil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

S finanční injekcí pro Portugalsko souhlasí všechny členské státy eurozóny. Přesvědčit se podařilo i Finsko, které se původně zdráhalo. Vyžádalo si to ale ústupky. Portugalsko se například muselo zavázat, že bude dobrovolně apelovat na investory, aby se nezbavovali jeho dluhopisů a tím dále nezhoršovali situaci země. „Domníváme se, že je třeba podniknout odvážné kroky a tamní ekonomiku dostat zpátky na trať,“ prohlásil Olli Rehn, eurokomisař pro ekonomické otázky.

Pomoc pro Portugalsko tématem Ekonomiky ČT24 (zdroj: ČT24)

Pro Portugalsko nastane doba přísných škrtů a šetření. Aby země peníze dostala, musí provést řadu úsporných opatření: zmrazit platy, snížit podporu v nezaměstnanosti, ale i privatizovat státní podniky. „Schodek rozpočtu se musí snížit z devíti na tři procenta za pouhé tři roky. Hospodářství bude sužovat silný protivítr. Propadne se HDP i výtěžek z daní,“ podotkl Paul Thomspon, šéf mise MMF v Portugalsku.

Portugalsko je třetí zemí eurozóny, která musela požádat o finanční pomoc. Předtím mezinárodní společenstvo zachraňovalo Řecko a Irsko a není vyloučeno, že v nejbližší době bude muset opět pomoci Řecku. To ale nezvládají plnit ani podmínky, které mu zahraniční partneři stanovili při poskytnutí první finanční injekce. Portugalsko by ale tak špatně jako Řecko dopadnout nemuselo. „Portugalsko na tom rozhodně není tak špatně jako Řecko,“ míní analytik České spořitelny Jan Jedlička.

Šest zemí eurozóny přileje do záchranného balíku další miliardy

Podle německého deníku Süddeutsche Zeitung se dnes navíc šestice zemí eurozóny s nejvyšším ratingem rozhodla, že nalije do záchranného balíku další peníze. Fond by tak mohl půjčit až 440 miliard eur namísto současných
250 miliard.

Ke zvýšení garancí se zavázaly Německo, Francie, Rakousko, Lucembursko,
Finsko a Nizozemsko. Německo nese největší zátěž ze všech členských států, když do fondu přispěje celkem 210 miliardami eur.

Eurozóna nyní musí znovu řešit situaci v Řecku, které se navzdory předchozí finanční pomoci 110 miliard eur přibližuje bankrotu. Politici nevylučují, že Řekové dostanou další peníze, jež by mohly plynout právě z evropského záchranného fondu. Mezinárodní měnový fond se aktuálně řecké vládě zdráhá půjčit další peníze, protože neplní podmínky původní finanční pomoci a stav veřejných financí se nadále prudce zhoršuje.