Armáda vyhlašuje tendr na nákup uniforem za 90 milionů

Praha - Čeští vojáci mají kritický nedostatek maskovacích uniforem. Ve skladech mají zásoby jen na několik měsíců - proto armáda vyhlašuje tendr na ušití nových. Za nákup je připravena utratit asi 90 milionů korun. Ve skladech české armády leží už jen pár tisícovek náhradních stejnokrojů - při běžném provozu se jich přitom spotřebuje až několik desítek tisíc ročně. Pro vojáky v zahraničních misích stačí už jen pro jednu rotaci.

„Pokud bychom nepořídili tyto stejnokroje, tak bychom se v dalším období dostali do situace, kdy nám můžou nastat problémy v některých velikostech,“ tvrdí náčelník AČR Jiří Štirba.

Nové uniformy mají být na první pohled k nerozeznání od těch stávajících. Ministerstvo ale chce, aby splňovaly parametry špičkové kvality - ať už barevné kvůli maskování, a nebo v ochraně proti střelám a střepinám. Navíc musí dobře sedět s neprůstřelnými vestami a další balistickou ochranou, kterou na sobě vojáci nosí.

Armádní uniformy (zdroj: ČT24)

„V tomto tendru se to týká konkrétně cirka dvaceti tisíc kusů souprav maskovacích uniforem, jak v zeleném, tak v béžovém potisku,“ upřesňuje ředitel sekce vyzbrojování Pavel Bulant.

Za novou výstroj je ministerstvo obrany připraveno zaplatit 90 milionů korun. Tendr armáda vypsala už jednou - nakonec ho ale před několika týdny zrušila. V soutěži totiž zůstala jako jediná firma Xena Praha. Ta ale figurovala i v případu tendru na dodávku nových ponožek pro armádu, který v červenci zrušil Úřad na ochranu hospodářské soutěže. Pokud tentokrát armáda dodavatele vybere, dostanou vojáci nové uniformy v druhé polovině příštího roku.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24